A negatív gondolkodás és a pesszimizmus demenciához vezet

2020. június 18.
Már sokszor, sok helyen kiemelték, hogy ha folyamatosan a jövő miatt aggódunk, és csupán a problémákra fókuszálunk, az hatalmas kockázatot jelent az egészségünkre, hiszen kardiológiai gondokhoz, depresszióhoz vezethet. Ám egy friss kutatásból kiderült, hogy nemcsak rövid távon árt az egészségünknek a negatív gondolkodás, hanem hosszú távon is. Közvetlen kapcsolatot találtak ugyanis a folytonos aggódás és az időskori demencia kialakulása között.

A University College London tudósai végeztek egy kutatást, amelyben több mint 360 önkéntes agyát vizsgálták képalkotó eljárásokkal. A több éven át tartó vizsgálatban közvetlen kapcsolatot találtak a negatív gondolkodás és a szellemi képességek hanyatlása között. A vizsgálat szerint két, Alzheimer-kórhoz köthető fehérje értéke is jelentősen magasabb volt azoknál, akik hajlamosabbak a pesszimizmusra és az aggodalomra.

A problémákon való folyamatos rágódás a vizsgálat szerint kedvez az agyban az Alzheimer-kórhoz köthető fehérjeplakkok kialakulásának. Akinél nagyobb számban kimutathatók ilyen fehérjék, azoknál sokkal valószínűbb idősebb korban a szellemi képességek hanyatlása.

A szakértők szerint ezért fontos megvizsgálni például a meditáció klinikai előnyeit.

A depresszió és a szorongás már eddig is rizikófaktornak számítottak az Alzheimer-kór kialakulása szempontjából, ám a londoni kutatás most feltárta a háttérben húzódó okokat. „A lelki egészségre ható különböző gyakorlatok, mint például a meditáció, segíthetnek, hogy az élet pozitív oldalára fókuszáljanak az emberek, és megtanulják szabályozni a negatív mentális mintákat” – mutatott rá dr. Gael Chételat professzor, a tanulmány társszerzője.

A tudósok szerint további kutatások szükségesek, hogy megnézzék, a demencia más formáinál is érvényesek-e vizsgálatuk eredményei, vagy csak az Alzheimer-kór esetében mutatható ki az összefüggés a negatív gondolkodás és a demencia kialakulása között. 

Olvastad már?

Forrás: Insider, Science Daily
Fotó: Unsplash