A Titanic sztárjai 10 millió forintot adományoztak a tragédia utolsó túlélőjének

2021. december 19.
Cikkünkben Millvina Dean történetének járunk utána, akit utolsó Titanic-túlélőként Kate Winslet és Leonardo DiCaprio segített ki pénzügyi gondjainak megoldásában.

2003-ban jelent meg a Titanic szellemei című James Cameron-dokumentumfilm, amely a Titanic hajóroncsának feltárásáról szól. A film vetítésére meghívták a hajó egyik utolsó túlélőjét, Millvina Deant, aki azonban visszautasította a meghívást – arra hivatkozva, hogy bár nem probléma számára beszélni róla, de nem szeretné filmen látni az eseményeket. Dean semmilyen mozira nem volt kíváncsi a Titanicról: Cameron 1997-es Titanicját sem látta. A túlélő egyetlen széles vásznú élménye a katasztrófával kapcsolatban az 1958-as Titanic éjszakája volt, amit egyébként „túlságosan nyomasztónak” talált.

titanic-kate-winslet-leonardo-dicaprio-adomany-millvina-dean-tulelo

Millvina Dean körülbelül két hónapos volt, amikor családjával harmadosztályú utasként a Titanic fedélzetére kerültek. Eredetileg egy másik hajóra foglaltak helyet, de egy szénsztrájk miatt felajánlották számukra a sokkal impozánsabb Titanicot. Millvina volt a hajó legfiatalabb utasa, és egyúttal az 1517 áldozatot követelő tragédia legfiatalabb túlélője is. A hölgy, illetve idősebbik bátyja és édesanyja sértetlenül megmenekült egy mentőcsónakkal, amikor a hajó süllyedni kezdett, ám az édesapja nem volt ilyen szerencsés: a fedélzeten ragadt, és életét vesztette a roncsban. Dean természetesen túl fiatal volt ahhoz, hogy emlékezzen az 1912-es eseményekre, ám a családja életére gyakorolt hatását ő is megtapasztalhatta később. 

A család eredetileg Kansas Cityben telepedett volna le, de ehelyett visszatértek Angliába, ahol Dean aztán egész életét töltötte. A későbbi években számos Titanickal kapcsolatos eseményen és programon vett részt: például a Titanic Történelmi Társaság támogatta Kansas Citybe tett látogatását 1997-ben. Ám amíg a vállalkozók és filmsztárok hatalmas hasznot húztak a Titanicot övező rajongásból, Dean első kézből szerzett tapasztalatai aligha tették gazdaggá. 2009-re kénytelen volt elárverezni néhány személyes tárgyát – köztük azokat a ruhákat, amelyeket a családja a mentőhajó amerikai partra szállása során viselt –, hogy fedezze az idősek otthonának számláit. A nyertes licitáló azonban ingyenesen visszaadta neki ezeket.

Pénzügyi problémái miatt Millvina Dean egyik régi barátja, Don Mullan állt az élére a kezdeményezésnek, amely pénzt gyűjtött az akkor már idős hölgy számára. Mullan eladta egy Deanről készült fotó másolatát, és a bevételt a Millvina Alapnak adta át. Ezután nyilvánosan felkérte az 1997-es Titanic-film közreműködőit, nevezetesen a rendezőt, James Cameront; a két főszereplőt, Kate Winsletet, Leonardo DiCapriót; a 20th Century Fox stúdiót és a híres My Heart Will Go On című betétdalt éneklő Celine Diont, hogy csatlakozzanak az összefogáshoz. „Úgy éreztem, hogy voltak olyan emberek, akik tudtak és erkölcsi okokból kellett is volna segíteniük neki. Ha Millvina Deant, a Titanic utolsó kézzelfogható, élő kapcsolatát cserbenhagynánk, az megcsúfolná a világ tragédia iránti kifejezett aggodalmát” – mondta Mullan az Independent.ie-nek.

A nyilvános felszólítás sikeres volt, a Reuters szerint James Cameron, Kate Winslet és Leonardo DiCaprio együttesen 30 000 dollárt (nagyjából 9,7 millió forintot) adományozott az alapítványnak. Millvinát mindebből a médiafigyelem okozta telefonhívások áradata zavarta igazán. „Tegnap este félálomban néztem a 10 órás híreket, aztán felfigyeltem arra, hogy »Hú, ez én vagyok!« – nyilatkozta az Irish Timesnak. – Most egész nap csak telefonhívásokat kapok az emberektől, hogy mit gondolok Leonardo DiCaprióról. Bosszús vagyok már a sok telefonálástól!” Nem sokkal később, 2009. május 31-én Millvina Dean 97 éves korában tüdőgyulladásban elhunyt: 98 évvel a Titanic első belfasti indulásának napja után, a hajó 700 túlélőjéből utolsóként.

Szerző: Kocsis Lilla (gyakornok) Fotó: Getty Images

Olvass tovább!