A legdurvább botrányok, amibe az elnökcsemeték belekeveredtek

2022. június 11.
Az Amerikai Egyesült Államok elnökeinek gyermekei sajnos egyáltalán nem tarthatják titokban, ha szembekerültek a törvénnyel, a büntetést pedig még ők sem úszhatják meg.

Ha valaki az Amerikai Egyesült Államok egyik (aktuális vagy korábbi) elnökének gyermeke, akkor sajnos fel kell készülnie arra, hogy a bulvárlapok mindent ki akarnak deríteni róla – és ha sikerül bepillantást nyerni az életébe, abból azonnal címlapsztorit kreálnak. Az évek során számtalan botrányról olvashattunk már a médiában, és aligha van olyan elnökcsemete, aki elbújhatott volna a nem kívánt reflektorfény elől. Gyakorlatilag oldalakon keresztül sorolhatnánk azokat a pletykákat, amiket az USA első embereinek gyerekeiről írtak a lapok, ám akadnak köztük olyanok, amelyek hosszú hónapokig éltek a köztudatban. Most ezek közül gyűjtöttünk össze párat!

Amy Carter

Jimmy Carter például elbukta az újraválasztását 1980-ban, ám lányát, Amy Cartert továbbra is figyelemmel követte a sajtó. Sőt, ekkor vált igazán híressé, hiszen a ’90-es években többször is összetűzésbe keveredett a törvénnyel az aktivista munkássága miatt. Amy igazi lázadó volt akkoriban, gyakran részt vett politikai tiltakozásban, és még a Brown Egyetemről is kirúgták. A The New York Times szerint tizenhét éves korában letartóztatták őt egy apartheidellenes (a faji elkülönítés politikáját elítélő – a szerk.) tüntetésen, bár Amy azt állította, „az apja engedélyével cselekedett”. Két évvel később, 1987-ben már egy CIA-ellenes tiltakozáson kapták el, és bár felmentették őt a birtokháborítás és a rendbontás vádja alól, állítólag emiatt veszítette el a hallgatói státuszát az egyetemen. Végül a New Orleans-i Tulane Egyetemen diplomázott művészettörténet szakon és itt találkozott a férjével, James Wentzellel is – és ezután eltűnt a címlapokról is.

Jimmy Carter, a felesége, Rosalynn és a lányuk 1980-ban

Jimmy Carter, a felesége, Rosalynn és a lányuk 1980-ban

Neil Bush

George H. W. Bush fiát, Neil Busht beperelték összeférhetetlenség miatt a kilencvenes években, ami keresztülhúzta a politikai karrierről szőtt terveit. Azzal vádolták, hogy a Silverado Banking Takarék- és Hitelszövetség igazgatójaként nem tett lépéseket annak érdekében, hogy megakadályozza az intézményt illegális kölcsönök nyújtásában. A cég 1988-as összeomlása több mint 1 milliárd dollárjába került az adófizetőknek. Neil Bush ellen végül nem emeltek vádat, de peren kívül megegyeztek vele 50 000 dollár megfizetéséről.

Neil Bush

Neil Bush a vallomástétele közben

Jenna Bush

George W. Bush lánya, Jenna Bush mindössze tizenkilenc éves volt, amikor öt héten belül kétszer is botrányba keveredett alkoholfogyasztás miatt. Amikor elsőéves volt a Texasi Egyetemen, hamis személyi igazolvány felmutatásával próbált italt vásárolni egy étteremben – tette ezt úgy, hogy kiskorúként nem is fogyaszthatott vagy birtokolhatott volna szeszes italt. (A hab a tortán, hogy ekkor az ikertestvére, Barbara Bush is jelen volt, így ő is belekeveredett az ügybe.) Bár ezek az incidensek valóban kisebb vétségnek számítanak, a származása miatt mégis bejárták a médiát. Pénzbírságra és közösségi munkára ítélték, továbbá a jogosítványát is felfüggesztették harminc napra – illetve be kellett ülnie alkoholfogyasztással kapcsolatos előadásokra is. Jenna Bush bocsánatot kért a viselkedéséért, később pedig megtanult nevetni is a tettein. Rájött, milyen naiv volt, hogy az elnök lányaként egy diáktársa irataival akart alkoholt venni.

Jenna Bush Hager

Malia Obama

Ám a legszürreálisabb botrányba Barack Obama lánya, Malia Obama keveredett, akit a Harvard Egyetem gólyájaként lekaptak dohányzás közben, majd feltöltötték róla a felvételeket az internetre. Bár a tette nem mondható egészségesnek, de nem is bűncselekmény. A konzervatív híroldalak mégis kritizálták őt a viselkedése miatt, ám még maga Ivanka Trump és Chelsea Clinton is kiállt mellette: kiemelték az elnökcsemeték gyermekeinek jogát a magánélethez.

Barack Obama és Malia Obama (

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Az elnökök is csak emberek…