Így telt Diana hercegnő életének utolsó napja

2022. augusztus 31.
Ma 25 éve, hogy Diana hercegnő egy balesetben elhunyt. Így teltek életének utolsó órái.

Diana hercegnő és szerelme, Dodi Al-Fayed 1997. augusztus 31-én veszítette életét Párizsban, súlyos autóbaleset következtében. A szerelmespár autóját Henri Paul vezette, és negyedikként velük tartott a testőrük, Trevor Rees-Jones is.

25 éve hunyt el Diana hercegnő, így telt az utolsó napja

Diana és Dodi néhány héttel a halálos baleset előtt

Diana és Dodi azért repültek a francia fővárosba, hogy pár romantikus napot töltsenek el együtt a Ritz Hotelben. Hiába vágytak békére és meghittségre, úgy tűnt, a város összes lesifotósa rájuk vadászik, és ahelyett, hogy Dodi otthona közelében vártak volna (hiába) arra, hogy lencsevégre kapják a szerelmeseket, ellepték a hotel környékét és teljesen ellehetetlenítették a pár létezését.

Nem sokkal éjfél után úgy határoztak, hogy elhagyják a szállodát, és a hátsó ajtón menekülve szálltak be abba a fekete Mercedesbe, amit Henri Paul vezetett. A baleset halálos kimeneteléhez nagyban hozzájárulhatott, hogy sem Diana, sem Dodi nem volt bekötve, a volán mögött ülő férfi pedig alkoholt fogyasztott az este folyamán.

A Diana által sosem kedvelt fotósokkal a nyomukban a Champs-Elysées felé száguldottak, az Alma-híd alatti alagútban pedig bekövetkezett a tragédia: Henri elvesztette az uralmat a hatalmas sebességgel robogó autó felett, és az alagutat szegélyező oszlopoknak csapódott.

Az ütközést követően nem sokkal beérték őket a lesifotósok, akik maguk is sokkot kaptak a felismerhetetlenné vált Mercedes láttán. Dodi és az autó vezetője a helyszínen életét vesztette, a testőr pedig komoly fejsérüléseket szerzett. A fotósok közül többen próbáltak segíteni Diana hercegnőnek és a biztonsági szakembernek, néhányan azonban továbbra is azzal voltak elfoglalva, hogy képeket készítsenek.

25 éve hunyt el Diana hercegnő, így telt az utolsó napja

A sofőr ittas volt, Diana és Dodi pedig nem volt bekötve

Bár a szemtanúk elmondása szerint a balesetet követően semmi kétség nem fért hozzá, hogy a hercegnő életveszélyes sérüléseket szenvedett, kivétel nélkül bíztak abban, hogy valami csoda folytán mégis túléli a szörnyű ütközést. Xavier Gourmelon egyike volt a helyszínre érkező tűzoltóknak, nagy valószínűséggel vele beszélt utoljára Lady Di.

„Még nyitva volt a szeme és magánál volt, amikor megkezdtük a mentését. Rám nézett, és azt kérdezte: Istenem, mi történt?, majd elveszítette az eszméletét. Az azonnal megkezdett, tíz percen át tartó szívmasszázsnak köszönhetően sikerült visszahozni őt az életbe, és reményekkel telve adtuk át a mentősöknek” – emlékezett vissza a Mirror hasábjain a lánglovag. 

Xavier Gourmelon azt is hozzátette, hogy nem ismerte fel a hercegnőt, csak akkor tudta meg, hogy kinek az életéért küzdött, amikor az egyik mentőorvos felvilágosította. Hiába vívtak emberfeletti csatát a megmentéséért, az akkor mindössze 36 éves Diana hercegnőt hajnali 4 órakor halottnak nyilvánították a párizsi Pitié-Salpétriére kórházban.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?