Ezért nem lesz Sarolta sosem valódi hercegnő

2022. szeptember 06.
György és Lajos automatikusan megkapják majd a duke címet, amikor elég idősek lesznek, Saroltából azonban nem lehet duchess.

Mivel királyi sarj, Sarolta természetesen valódi hercegnőnek számít, a titulusaival azonban van egy kis gubanc: a brit nemesi család tagjainak angol nyelvű megnevezésében szereplő „duke” (férfiak esetében) illetve „duchess” (a nőknél) titulusokat nagyon eltérően osztogatják a két nem esetében. Míg Sarolta testvérei, György és Lajos idővel automatikusan megkapják majd a duke címet, Sarolta nem lehet duchess – ezt ugyanis a hivatalos protokoll szerint csak férfiak örökölhetik, nőknek pedig csak akkor jár, ha beházasodnak, vagyis egy herceghez (duke-hoz) mennek feleségül.

sarolta-hercegno-charlotte-titulus-duchess

Sarolta hercegnő teljes angol titulusa egyébként High Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge, ami már a Duchess nélkül is elég meggyőzően hangzik. Ez megváltozhat, ha apja, Vilmos lesz a király: ekkor Princess Royalként kell majd hivatkozni rá, mint jelenleg a királynő lányára, Annára. Ez a titulus ugyanúgy jár a monarchia legidősebb lánygyermekének, így valószínűsíthető, hogy Sarolta is megkapja majd egy napon.

A fiatal hercegnő és gyermekei György után, de még Lajos előtt állnak majd az öröklési rendben.

Forrás: Marie Claire UK Fotó: Getty Images

Olvass tovább