II. Margit dán királynő jelenleg a világ leghosszabb ideje regnáló uralkodónője

2022. szeptember 12.
II. Erzsébet királynő halála után II. Margit dán királynő lett Európa leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodója. 

A 82 éves II. Margit rendkívül népszerű uralkodó, királynői érdemei mellett művészi törekvéseiről és láncdohányzásáról is ismert. Eredetileg januárban ünnepelte volna a dán trónra lépésének 50. évfordulóját, de a járvány miatt az ünnepségeket csak nagyon korlátozott formában tartották meg.

A januári ünnepségeket próbálták ezen a hétvégén országszerte bepótolni, de harmad-unokatestvére, II. Erzsébet királynő csütörtöki halála után Margit csak a csendes ünneplést pártolta. Elmaradt a koppenhágai utcákra tervezett hintós felvonulás, valamint az erkélyes megjelenés is.

III. Károly királynak írt részvétlevelében Margit Erzsébet királynőt „az európai uralkodók kiemelkedő alakjának és mindannyiunk számára nagy inspirációnak” nevezte. „Rettenetesen hiányozni fog nekünk”– zárta sorait.

margit-tron-uralkodono

Margit immár ötven éve van a trónon, ezzel pedig ő jelenleg a világ leghosszabb ideje hivatalban lévő uralkodónője II. Erzsébet királynő halála után – írtai pénteken a Berlingske dán újság.

Margitot 31 évesen, 1972. január 14-én koronázták királynővé, akkor a dánok mindössze 45%-a támogatta a királyi családot, kifogásolva a modern demokráciában elfoglalt helyét. Ma a lakosság több mint 80%-ának támogatását élvezi. A 2018-ban megözvegyült Margit nevéhez fűződik az intézmény korszerűsítése, ő bátorította két fiát nem nemességgel történő házasságra is. Dicséret illeti továbbá, amiért botránymentes és apolitikus maradt az ötven éve alatt.

Többször is hangsúlyozta, hogy haláláig a trónon marad. 2019-ben így fogalmazott az Expressen svéd napilapnak: „Végig a trónon akarok maradni, amíg csak élek. A küldetésem egy életen át tartó.” Azt mondta, a lemondás csak akkor jöhet szóba, ha súlyosan megbetegszik.

Forrás: The Guardian, Fotó: Getty Images

Elolvasom!