Állva ünnepelték a mankóval vonuló Selma Blairt az Emmy-gálán

2022. szeptember 13.
Selma Blair meglepetésvendégként adta át az utolsó díjat az Emmy-gála színpadán. A súlyosan beteg színésznő mankóval lépett színpadra, a közönség pedig hatalmas ovációval fogadta.

Könnyeivel küszködve köszönte meg a lelkes fogadtatást Selma Blair színésznő, aki meglepetésvendégként lépett az Emmy-gála színpadára szeptember 12-én Los Angelesben. „Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek ma este, és én adhatom át a Kiemelkedő drámai sorozat díját” – mondta Blair.

A 2018-ban sclerosis multiplexszel diagnosztizált Selma Blair mankó segítségével tud már csak járni, de elegáns, sötét estélyi ruhájában így is tündökölt a színpadon. A Dr. Szöszi című filmben is feltűnő színésznő egyébként az Utódlás (Succession) stábjának nyújtotta át a díjat.

selma-blair-szklerozis-multiplex-emmy-gala-succession

Betegsége diagnosztizálása óta Blair többször is őszintén beszélt állapotáról, és több platformon is felszólalt a sorvadásos betegségekkel küszködő sorstársaiért. „Nagyon boldog vagyok, hogy képes vagyok elmondani, mit jelent a sclerosis multiplex egy agresszív lefolyású típusával élni. Jelenleg görcsös diszfóniától szenvedek éppen” – mondta egy korábbi interjúban. A diszfónia krónikus rekedtség, melyet a gége betegsége vagy funkcionális zavara okoz. Ennek hatására a hang rekedtes, fátyolos, préselt.

Blair azt is elmondta, hogyan érezte magát, mikor végre felismerték betegségét azután, hogy évekig félrediagnosztizálták. „Sírtam. Ezek nem a pánik könnyei voltak, hanem a bizonyosságé, hogy végre tudom, miért veszítem el a kontrollt a testem fölött, felszabadító érzés volt.” Ahogy a jelenleg egyedülálló anya felidézte, az első, akkor még fel nem ismert sclerosis multiplexes fellángolását a most 7 éves fia, Arthur születése után kapta. „Próbáltam úgy tenni, mintha semmiség lenne, azt gondoltam, csak idegbecsípődés. Gyógyszert vettem be, ha a fiam épp nem volt velem. Fájdalmaim voltak. Nem iszom alkoholt túl gyakran, de akkor voltak olyan időszakok, amikor nem bírtam már elviselni a fájdalmat, az életemet így, és hogy az orvosok nem vesznek komolyan” – vallott Robertsnek a nehéz hónapokról. Elmondása szerint a tüneteit a szülésnek és az anyává válásnak tulajdonították, a kimerültségnek és az anyagi nehézségek miatt érzett stressznek. Eközben a nem diagnosztizált sclerosis multiplex tovább rombolta szervezetét.

„Miután elvittem az iskolába a fiamat, egy mérföldre, hazaindulás előtt le kellett húzódnom, hogy pihenjek egy kicsit, szunyókáljak. Iszonyatosan szégyelltem magam. A legjobbat akartam nyújtani, szuper anya voltam, de ez megölt engem – vallotta be nyíltan a színésznő. – Szóval amikor megvolt a diagnózis, sírtam a megkönnyebbüléstől. Végre, képes leszek tenni ellene valamit, végre!” Természetesen a legfontosabb személlyel az életében, a fiával is megosztotta a hírt. És megjegyezte, hogy a fia már rég észlelte a tüneteket. „Majdnem sírt, és azt kérdezte, meg fogok-e halni – idézte fel Blair. – Azt válaszoltam, nem. Vagyis sosem tudhatjuk, mitől és mikor halunk meg, Arthur. Nem azt mondta nekem az orvos, hogy haldoklom. És hogy mit válaszolt a fiú? „Ó, oké” – utánozta a kamaszos nemtörődömséget a színésznő az interjúban.

Azóta határozottan javulást érzékel állapotában a Kegyetlen játékok sztárja. Az orvosok szerint egy év alatt a képességeinek kilencven százalékát nyerheti vissza. „Szóval találkozzunk jövőre, és meglátjuk, jobban leszek-e – mondta a színésznő Robertsnek. – Ha nem, és mégis képes leszek egy beszélgetésre, az is elég.”

Forrás: E! News Fotó: Getty Images

Olvass tovább!