Selma Blair: „Nem éltem volna túl a gyermekkorom alkoholizmus nélkül”

2022. május 18.
Selma Blair új életrajzi könyvéből kiderül, hogy a színésznő 7 évesen rúgott be először. Elmondta azt is, miért tartja nagyon veszélyes csapdának az alkoholt.

„Nem tudom, túléltem-e volna a gyermekkoromat alkoholizmus nélkül – mondta Selma Blair egy interjúban az új memoárjával kapcsolatban. – Ez a legnagyobb probléma sok embernél. Nagyon nagy megkönnyebbülés, enyhülést adó gyógyír az elején” – tette hozzá a Kegyetlen játékok és a Sikoly sztárja, amikor az első, alkohollal kapcsolatos élményeiről beszélt.

Egy zsidó húsvét alkalmából tartott estén rúgott be először Selma Blair, bár nem ez volt az első alkalom, hogy alkoholt ivott. „Abban az évben voltam 7 éves, a csapból is kóser bor folyt, és senki sem figyelt arra, mennyit iszom. Így minden összejött: berúgtam azon az estén, életemben először.”

selma-blair-alkoholizmus-eletrajz

Selma Blair felidézte, hogy amikor másnap felébredt a nővérével egy ágyban, nem emlékezett semmire. Onnantól fogva mindig gyors, lopott kortyokkal oldotta a feszültségét, amikor rátört a szorongás. Ez később alkoholizmussá fajult. „Már fiatalon profi zugivó lettem, tökéletesen tudtam leplezni a titkomat” – mondta Blair, aki egyetemistaként ritkábban ivott, de akkor sokat. Egyszer annyira berúgott, hogy megerőszakolták egy tavaszi szünetben tartott buli után. „A lehető legkisebbre próbáltam zsugorodni, és csendben lenni, és csak vártam, hogy vége legyen. Bárcsak azt tudnám mondani, hogy az az este egy kilengés volt, de nem – írta önéletrajzi könyvében Selma Blair. – Megerőszakoltak, többször, mert túl részeg voltam ahhoz, hogy azt mondjam: nem! Egyetlen eset volt csak igazán brutális, de minden alkalommal a csend és szégyen maradt utána.”

„Soha nem realizáltam, hogy az erőszak ilyen központi elem volt az életemben. Annyi szégyen és önhibáztatás van bennem. Azért azonban hálás vagyok, hogy ma már eléggé biztonságban érzem magam ahhoz, hogy mindezt leírjam – mondta Blair. – Dolgozom a terapeutámmal rajta, az írás is egyfajta terápia számomra, hogy ne temetkezzek a saját szégyenembe.”

Nem a könyv az első, amivel Selma Blair betekintést enged lelke legmélyebb rétegeibe és önmagával való küzdelmébe. 2021-ben dokumentumfilmet készített Introducing, Selma Blair címmel, melyben a sclerosis multiplexszel folytatott harcáról mesélt és az őssejtkezelésről. Blair 2018 októberében hozta nyilvánosságra, hogy az idegrendszeri elváltozásban szenved. 

A filmben is beszél nehéz gyermekkoráról, édesanyjáról, aki a sötétségben tartotta, és erősítette benne azt a gondolatot, hogy azzal teheti őt boldoggá, ha szenved.

Selma Blair azt is elmondta a People-nek adott interjújában, hogy 2016 óta józan. „Ez olyan, mint egy csoda – mondta a színésznő. – Soha nem akarok többé az alkohollal találkozni életemben, és józan akarok maradni.”

Forrás: Page Six, Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!