Selma Blair őszintén mesélt komoly betegségéről

2019. február 28.
A színésznő tavaly októberben jelentette be, hogy szklerózis multiplextől szenved. Az Oscar-átadó utáni partin jelent meg azóta először a nagyközönség előtt, és csodásabban ragyogott, mint valaha.

Közel öt hónap telt el azóta, hogy Selma Blair színésznő megosztotta inspiráló történetét betegségéről. Bejelentése óta először az Oscar-gálát követő Vanity Fair partin jelent meg a nyilvánosság előtt, dizájner bottal a kezében. Most pedig interjút adott a Good Morning America riporterének, Robin Roberts-nek. A beszélgetés alatt a 46 éves színésznő elmesélte, hogyan változott meg a teste és beszédkészsége a krónikus betegség hatására.
“Nagyon boldog vagyok, hogy képes vagyok elmondani, mit jelent a szklerózis multiplex egy agresszív lefolyású típusával élni. Jelenleg görcsös diszfóniától szenvedek éppen” – mondta. A diszfónia krónikus rekedtség, melyet a gége betegsége vagy funkcionális zavara okoz. Ennek hatására a hang rekedtes, fátyolos, préselt.



Blair azt is elmondta, hogyan érezte magát, mikor végre felismerték betegségét, azután, hogy évekig félrediagnosztizálták. “Sírtam. Ezek nem a pánik könnyei voltak, hanem a bizonyosságé, hogy végre tudom, miért veszítem el a kontrollt a testem fölött, felszabadító érzés volt.” Ahogy a jelenleg egyedülálló anya felidézte, az első, akkor még fel nem ismert szklerózis multiplexes fellángolását a most 7 éves fia, Arthur születése után kapta. “Próbáltam úgy tenni, mintha semmiség lenne, azt gondoltam, csak idegbecsípődés. Gyógyszert vettem be, ha a fiam épp nem volt velem. Fájdalmaim voltak. Nem iszom alkoholt túl gyakran, de akkor voltak olyan időszakok, amikor nem bírtam már elviselni a fájdalmat, az életemet így és hogy az orvosok nem vesznek komolyan” – vallott Robertsnek a nehéz hónapokról. Elmondása szerint a tüneteit a szülésnek és az anyává válásnak tulajdonították, a kimerültségnek és az anyagi nehézségek miatt érzett stressznek. Eközben a nem diagnosztizált szklerózis multiplex tovább rombolta szervezetét.

“Miután elvittem az iskolába a fiamat, egy mérföldre, hazaindulás előtt le kellett húzódnom, hogy pihenjek egy kicsit, szunyókáljak. Iszonyatosan szégyelltem magam. A legjobbat akartam nyújtani, szuper anya voltam, de ez megölt engem – vallotta be nyíltan a színésznő. – Szóval amikor megvolt a diagnózis, sírtam a megkönnyebbüléstől. Végre, képes leszek tenni ellene valamit végre!” Természetesen a legfontosabb személlyel az életében, a fiával is megosztotta a hírt. És megjegyezte, hogy a fia már rég észlelte a tüneteket. “Majdnem sírt, és azt kérdezte, meg fogok-e halni – idézte fel Blair. – Azt válaszoltam, nem. Vagyis sosem tudhatjuk, mitől és mikor halunk meg, Arthur. Nem azt mondta nekem az orvos, hogy haldoklom. És hogy mit válaszolt a fiú? “Ó, oké”- utánozta a kamaszos nemtörődömséget a színésznő az interjúban.

Azóta határozottan javulást érzékel állapotában a Kegyetlen játékok sztárja. Az orvosok szerint egy év alatt a képességeinek kilencven százalékát nyerheti vissza. “Szóval találkozzunk jövőre, és meglátjuk, jobban leszek-e – mondta a színésznő Robertsnek. – Ha nem, és mégis képes leszek egy beszélgetésre, az is elég.” 

Selma Blair tisztában van vele, micsoda felelősség és feladat, hogy ismert emberként nem csupán a saját állapotáért felel, hanem azért is, hogy hírnevét felhasználva segítsen szembenézni betegségükkel a szklerózis multiplexben szenvedőknek, illetve megérthessék a kívülállók, milyen ezzel a kórképpel együtt élni. “Kicsit féltem az interjú előtt, még a neurológusom is azt mondta, ez iszonyatosan figyeljek magamra, mivel ha erősödnek a tünetek, egyszerűen nincs energiája az embernek egy ilyen beszélgetésre.” Majd, bizonyítva, hogy a humorára nincs hatással az állapota, hozzátette, “ de nekem van, mivel imádom a kamerát”.

Fotó: Profimédia/Red Dot