Sztárok, akik krónikus betegséggel élnek

2021. november 16.
A krónikus betegségek egy életen át elkísérik az érintetteket. Sokaknak erőt adhat, hogy az utóbbi időben egyre több sztár vállalta fel saját küzdelmét és történetét.

Meglepősen sok sztár él együtt valamilyen krónikus betegséggel, és közülük egyre többen vállalják fel nyilvánosan is, hogy az állapotuk bizony a magánéletüket és a munkaképességüket is komolyan befolyásolja.

Bella Hadid

A világ egyik legnépszerűbb modelljéről évek óta tudni lehet, hogy a jelenleg még gyógyíthatatlan Lyme-kórtól szenved. 2020-ban egy Instagram-posztban részletesen el is mesélte a követőinek, hogy a betegsége miatt számtalan különböző tünet keseríti meg az életét: jelentkezni szokott nála szabálytalan szívverés, légzési nehézség, álmatlanság, fejfájás, fáradtság, szorongás, fény- és zajérzékenység, pajzsmirigy-működési zavar, Candida-fertőzés, zsibbadás, járási nehézség, zavartság, agyköd és ízületi fájdalom. „A betegség az emlékezetemet is befolyásolja. Volt, hogy egyszerűen nem emlékeztem, hogyan kell eljutni Santa Monicába Malibuból, pedig ott éltem” – nyilatkozta egy interjúban.

Selma Blair

A színésznőnél 2018-ban sclerosis multiplexet (SM) diagnosztizáltak, az állapota pedig azóta hol jobbá, hol rosszabbá vált. Blair jelenleg bottal tud csak közlekedni, de a betegség a beszédet is megnehezíti számára. „Néha csak feküdnöm kell az ágyon, mert semmire nem vagyok képes. De teljesen rendben van, ha rosszul érzem magam. A fiam megérti, és most már én is megtanultam, hogy ne legyen miatta bűntudatom” – nyilatkozta 2019-ben egy interjú során.

Gigi Hadid

gigi-hadid

Az idősebbik Hadid lány Hashimoto-betegségtől szenved, ami a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával jár együtt. A modellt korábban többször is kritizálták az ingadozó súlya miatt, mígnem 2018-ban egy Twitter-posztban elmagyarázta, hogy mindez a betegsége miatt történik: „Azok számára írom ezt, akik annyira elszántan szeretnék kideríteni, hogy miért változott meg a testem az évek során. Valószínűleg nem tudtátok, de amikor 17 évesen elkezdtem modellkedni, még nem diagnosztizálták nálam a Hashimoto-kórt. Amikor azt mondjátok rám, hogy túl nagy darab vagyok modellnek, akkor valójában éppen a szervezetemben lévő gyulladással és vízvisszatartással küzdök.”

Sarah Hyland

sarah-hyland

A Modern család sztárja veseműködési zavarral született, ami miatt elmúlt elmúlt években dupla vesetranszplantációra volt szüksége. Egy 2019-es interjúban azt mondta Ellen DeGeneresnek, hogy a folyamatosan fennálló krónikus fájdalmai a mentális egészségére is rányomták a bélyegét, és olyan súlyos állapotba került, hogy már öngyilkossági gondolatai is voltak. „26-27 évet úgy leélni, hogy minden nap beteg vagy, krónikus fájdalmaid vannak és nem tudod, mikor lesz végre egy jobb napod… Nagyon-nagyon nehéz.”

Kim Kardashian

kim-kardashian-vizsga-bukas

Kim Kardashiannál 2011-ben, 30 éves korábna jelentkezett először a pikkelysömör, ami egy immunológiai gyulladás által kiváltott bőrbetegség. A kór legfőbb jellemzői a bőrfelszínen megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú bőrtünetek (papulák és plakkok) kialakulása. Kardashian nyíltan beszél betegségéről, és egy interjúban azt is elárulta, hogy édesanyjától, Kris Jennertől örökölte a kórt, akinél szintén 30 évesen alakult ki. A sztár próbál pozitívan állni a betegséghez, nem rejtegeti magát, és ha kérdezik állapotáról, mindig szívesen válaszol. Mint mondta, mivel semmit nem tehet a betegsége ellen, nincs is miért rosszul éreznie magát.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!