Mit jelenthet II. Erzsébet koporsójának különleges koszorúja?

2022. szeptember 19.
A gyászidőszak során a koporsó tetején lévő virágok – mind a fehér koszorúk, mind a temetés színesebb összeállítása – fontos jelentőséggel bír a királynő és a királyi család számára.

III. Károly király kérésére II. Erzsébet koporsóján színes virágok és leveles ágak vannak. A temetési koszorú amellett, hogy tiszteleg őfelsége esküvői csokra előtt, számos királyi ház virágait és növényeit is magában foglalja. Ezeket a királyi rezidenciák (például a Buckingham-palota, a Clarence-ház és a Highgrove-ház) kertjéből vágták ki. A virágok nagy része szimbolikája miatt szerepel a kompozícióban.

erzsebet-koporso-viragok

A koszorúban megtalálhatók rozmaringágak is, amelyek az emlékezést jelképezik, valamint a mirtusz is, amely a boldog házasság ősi szimbóluma. Utóbbinak különösen nagy jelentősége van, egy olyan mirtuszból ágaztatott növényből vágták ki, amely már a királynő 1947-es esküvői csokrában is benne volt.

A koszorúban szerepel még angol tölgy is, amely a szerelem erejét jelképezi, valamint illatos muskátlik, kerti rózsák, őszi hortenzia, varjúháj, dáliák és ördögszemvirág is díszíti a csokrot.

III. Károly számára nagyon fontos a természetvédelem, kérésére a virágkoszorú teljes mértékben fenntartható, a virágok angol moha és tölgyágak fészkében ülnek és nem tűzőhabban.

A koszorú tetején a király kézzel írt, édesanyjához szóló üzenete áll: „Szeretetteljes és odaadó emlékezettel. –  Charles R.” A Charles R. annyit tesz, Charles rex, azaz Károly király.

erzsebet-koporso-viragok

Fotó: Getty Images, Forrás: Metro

Ezt már olvastad?