Mariah Carey többé nem a karácsony királynője

2022. november 16.
Az énekesnő 1994-es All I Want for Christmas Is You című száma még 2020-ban is vezette a brit kislemezlistát.

Elutasította az Egyesült Államok szabadalmi hivatala Mariah Carey kérelmét, hogy hivatalosan levédethesse magának a „karácsony királynője” becenevet, miután a sztár cége nem reagált egy másik énekesnő tiltakozására.

mariah-carey-karacsony-kiralyno

Mariah Carey 1994-es száma, az All I Want for Christmas Is You az ünnepi időszak szimbólumává vált, és még 2020-ban is vezette az Egyesült Királyság kislemezlistáját, a Spotifyon pedig több mint egymilliószor hallgatták már meg. A sztár cége, a Lotion LLC tavaly nyújtotta be a szellemi tulajdonra vonatkozó kérelmet, csakhogy egy másik énekesnő, Elizabeth Chan augusztusban jogilag kifogásolta Carey szabadalmi igényét.

Chan – akit 2018-ban a The New Yorker a karácsony királynőjének titulált, mert egy teljes évtizeden keresztül minden évben eredeti ünnepi lemezeket adott ki – bírálta Carey-t, amiért megpróbálta pénzzé tenni a karácsonyt. „Ez nem a helyes dolog. A karácsony mindenkié. Arra való, hogy megosszák másokkal, nem pedig arra, hogy birtokolják” – nyilatkozott az énekesnő a Varietynek.

De nem Chan volt az egyetlen, aki tiltakozott Carey kérelme ellen: egy másik énekesnő, Darlene Love korábban Facebook-oldalán fejezte ki nemtetszését a szabadalmaztatás ellen. Love, aki olyan klasszikus karácsonyi számokról ismert, mint a Baby Please Come Home és olyan lemezborítókon szerepel, mint a Winter Wonderland és a White Christmas, azt mondta, hogy ő már azelőtt a karácsony királynője volt, mielőtt Mariah Carey híres lett – ráadásul ő elénekelte az All Alone on Christmas című dalt, a Reszkessetek, betörők filmzenéjét is. 

Forrás: BBC, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!