David Beckham közellenség lett a katari focivébé miatt

2022. november 23.
Ledöbbentek a rajongók, mikor kiderült, hogy David Beckham, az LMBT-jogokért eddig bátran kiálló focista elvállalta a 2022-es katari FIFA-világbajnokság nagyköveti posztját.

A hétvégén vette kezdetét a katari focivébé, amelynek David Beckham lett a nagykövete. A focista állítólag 10 millió fontos szerződést írt alá az arab országgal. És hogy ezzel mi a probléma? Mondjuk úgy, hogy Katar nem számít az emberi jogok fellegvárának. Az országban illegálisnak számít a homoszexualitás és az azonos neműek közötti kapcsolatokat három évig terjedő börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal büntetik. De a nők sincsenek sokkal jobb helyzetben: olyan gondnoksági szabályok vonatkoznak rájuk, amelyek értelmében a férjük, apjuk vagy nagyapjuk beleegyezését kell kérniük ahhoz, hogy házasodhassanak, egyes reproduktív egészségügyi eljárásokat igénybe vehessenek vagy tisztviselői állásokat betölthessenek. Emellett a párkapcsolati és szexuális erőszak áldozatai sem kapnak megfelelő állami védelmet.

Ezek miatt a súlyos emberjogi problémák miatt a 2022-es vébé helyszíne már önmagában felháborodást okozott, a helyzetet pedig csak tetézte, mikor kiderült, hogy David Beckham elvállalta az esemény nagyköveti posztját. „Nagyon csalódottak vagyunk, mert az LMBT-közösség piedesztálra emelte David Beckhamet mint nagyszerű szövetségest, aztán kiderült, hogy ő a világbajnokság nagykövete, és ez hihetetlenül kiábrándító. Reméljük, az üzenet eljut hozzá, és megérti, hogy az emberek kritizálni fogják ezért a döntésért” – nyilatkozta néhány napja egy LMBT-szurkolói csoport, a Three Lions Pride képviselője.

peldakepunk-beckham-interju-david-backham

Joe Lycett brit komikus ennél eggyel tovább ment, és a vébé előtt egy kihívást intézett Beckhamhez: vagy visszalép a szerződésétől, vagy Lycett élő adásban darál le 10 ezer fontot. „Ez egy üzenet David Beckhamnek. Meleg ikonként tekintek rád. Te vagy az első profi focista, aki olyan meleg magazinoknak pózolt, mint az Attitude, aki nyíltan beszél a meleg rajongóiról, és aki feleségül vett egy Spice Girlt, ami a legmelegebb dolog, amit egy ember tehet. De most 2022-t írunk. És aláírtál egy állítólag 10 millió fontos szerződést Katarral, hogy a nagykövetük legyél a FIFA-világbajnokság alatt. Katar a homoszexuálisok számára a világ egyik legrosszabb helye. A homoszexualitás illegális, börtönbüntetéssel jár, és ha muszlim is vagy, akkor akár halállal is büntethető” – írta közösségi oldalára a komikus. A focista nem reagált a felhívásra, de a felesleges pazarlás elkerülése végett végül Lycett sem valódi pénzt darált le.

David Beckham tehát nagyon veszélyes terepre tévedt azzal, hogy eladta magát a katari világbajnokságnak. Kérdés, hogy a rajongói meg fogják-e tudni valaha is bocsájtani ezt neki.

Fotó: Getty Images, Disney+

Olvass tovább!