Kiderült: ez a bámulatos 2200 gyémánttal kirakott korona kerül Kamilla királyné fejére

2023. február 16.
Eredetileg úgy volt, hogy Kamilla ugyanazt a gyémánt- és platina koronát fogja viselni, amit 1937-ben az anyakirályné fejére is tettek. Most azonban kiderült, hogy a palota inkább nem kockáztat a kétes eredetű drágakövekkel.
ez a bámulatos 2200 gyémánttal kirakott korona kerül Kamilla királyné fejére

A Buckingham-palota kedden jelentette be, hogy a 75 éves Kamillát a május 6-i koronázási szertartáson Mária királyné koronájával fogják megkoronázni. A látványos, 2200 gyémánttal kirakott csillogó fejdíszt Károly dédnagyanyja, Mária rendelte férje, V. György király 1911-es koronázására. 

Sokáig nem volt egyértelmű, milyen korona kerül majd Kamilla fejére. Eredetileg arról volt szó, hogy Kamilla azokat a gyémántokat fogja viselni, amelyek Károly nagymamájának, az anyakirálynénak a koronáját is díszítették, és amit aztán II. Erzsébet is viselt az 1953-as koronázásán.

Sokáig nem volt egyértelmű, milyen korona kerül majd Kamilla fejére.

II. Erzsébet a koronázásán

Ezek az úgynevezett Koh-i-Noor gyémántok a világ egyik legnagyobb csiszolt gyémántjának számítanak, és 1849-ben kerültek a Kelet-indiai Társaság brit tulajdonába. A kereskedők a gyémántot a 10 éves Duleep Singh maharadzsától, a szikh birodalom utolsó uralkodójától vették el, és az első angol-szikh háború végén kötött békeszerződés részeként átadták Viktória királynőnek.

Koh-i-Nűr gyémántok a világ egyik legnagyobb csiszolt gyémántjának számítanak

Koh-i-Noor gyémántok a világ egyik legnagyobb csiszolt gyémántjának számítanak

A gyémántok a brit a hódítás szimbólumának számítanak, és problémás eredetük miatt rendszeresen fel szokták szólítani a brit királyi családot, hogy adják vissza a drágaköveket Indiának. Ez volt tehát az ok, amiért a palota végül úgy döntött, nem kockáztatnak, és nem a Koh-i-Noor gyémántokból készítik el Kamilla koronáját.

A Koh-i-Noor gyémánt helyett Kamilla királynő koronáját az úgynevezett Cullinan III, IV és V gyémántok fogják díszítenek, amelyek egyébként II. Erzsébet királynő ékszerkollekciójának részét képezték. A néhai uralkodó gyakran viselte ezeket a drágaköveket brossként.

Forrás: People Fotó: Getty Images