Ezeket kell tudnod III. Károly koronázásáról

2022. október 12.
2023 májusában fogják hivatalosan is királlyá koronázni III. Károlyt – összegyűjtöttünk mindent, amit a nagy eseményről tudni érdemes.

Talán megdöbbentőnek tűnhet, de egy hivatalos koronázási ceremónia megszervezése hosszú idő, ezért III. Károly is csak jövőre, egészen pontosan 2023. május 6-án lesz hivatalosan is király. A nagy eseményről még mindig nem lehet tudni minden apró részletet, de összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

karoly-kiraly-brit-penz-bank-of-england-erzsebet

A hosszú várakozás egyébként a protokoll része is: Erzsébet királynőnek annak idején egy teljes évet kellett várnia a koronázására – ez az időszak lehetőséget adott számára a felkészülésre, és az országnak a gyászra. III. Károly koronázási ceremóniáján a király mellett Kamillát is megkoronázzák majd, aki a Queen Consort címet kapja majd. Mivel az előző koronázási ceremónia már 70 évvel ezelőtt történt, a jövő évi valószínűleg kicsit másképp fog kinézni, és a Buckingham-palota közleménye szerint „jobban tükrözi majd a monarchia mai szerepét és jövőbeli útját”. Ettől függetlenül persze a szertartás tiszteleg majd a régi hagyományok előtt.

A londoni Wesminster Abbey-ben megrendezésre kerülő ceremóniát a canterbury érsek fogja bonyolítani, III. Károlynak pedig fel kell olvasnia a koronázási esküt. A ceremónián minden bizonnyal rengeteg vendég és sok híresség is részt vesz majd, és biztosan újra látjuk majd III. Károly fiait, Vilmos és Harry hercegeket is családjaikkal. De a ceremónián jelen lesz majd a brit miniszterelnök is.

Akárcsak a legtöbb királyi eseményt, valószínűleg a koronázást is közvetíti majd a legtöbb nagy médium, szóval aki kíváncsi rá, biztosan nem fog lemaradni róla!

Forrás: Marie Claire Australia Fotó: Getty Images

Olvass tovább!