Vilmos herceg már a saját koronázását tervezgeti, ilyennek képzeli el

2023. május 15.
Alig több mint egy hét telt el a III. Károly koronázása óta, de már most folyik az ötletelés a trónörökös saját nagy napjával kapcsolatban – amire talán még 15-20 évig nem kerül sor.
Vilmos herceg már a saját koronázását tervezgeti, és így elég modernnek képzeli el

A királyi családban természetesnek számít, hogy akár évtizedekkel is előre terveznek, pláne, ha egy olyan jelentős eseményről van szó, mint a koronázás. A Mirror című brit napilap szerint Vilmos herceg koronázása „modern” és „releváns” lesz, bár már apja, Károly király is alaposan átformálta a szertartást 2023-ra.

Például rövidebb és kisebb volt, illetve hamarabb rendezték meg, mint II. Erzsébetnek 1953-ban. A király mindössze nyolc hónap alatt tervezte meg a koronázását, szemben azzal, hogy édesanyjának még 16 hónapja volt a szervezésre, a vendégek listája pedig 8000-ről 2300-ra csökkent a múlt század óta. A május 6-i ünnepség körülbelül feleannyi ideig tartott, mint a királynő háromórás ceremóniája, és Károly a hagyományokkal szembemenve más vallások és keresztény felekezetek vezetőit is bevonta az eseménybe.

De azért még mindig sok részlet megmaradt az 1000 éves hagyományból. Ilyen például az, amikor Canterbury érseke meghívja a westminsteri apátság gyülekezetét, hogy esküdjenek fel a királynak, az örökösnek és az utódaiknak – Vilmos azonban valószínűleg nem fog élni ezzel a lehetőséggel. A herceg még II. Erzsébet kilencvenedik születésnapja alkalmából adott interjút a BBC-nek 2016-ban, ahol elmondta, hogy szeretné modernizálni a monarchiát, hogy a királyi család a 21. században is releváns helyet tölthessen be a világban.

A trónörökös azt sem szeretné, hogy beiktassák őt walesi hercegként, ahogyan apjával tették 1969-ben. Ez pedig a koronázási terveit illetően is sokatmondó lehet. Egy Vilmoshoz közeli forrás szerint Vilmosnak mindig is az járt a fejében, hogyan hagyjon maga után örökséget, ahelyett, hogy csak jelképes munkát végezne. A trónörökös ráadásul hosszú távú tervekben gondolkodik, például a környezetvédelem esetében, és ugyanígy a koronázással kapcsolatban is.

Forrás: Marie Claire US, Fotó: Getty Images