Bruce Willis lánya szerint már korábban is komoly előjelei voltak édesapja demenciájának

2023. június 01.
Tallulah, a színész és Demi Moore lánya őszintén vallott édesapja állapotáról és arról, hogy már korábban is érezte, hogy valami baj lehet.
Bruce Willis lánya szerint már korábban is komoly előjelei voltak édesapja demenciájának

Tallulah Willis nemrég írt egy esszét, amely az amerikai Vogue-ban jelent meg, és amelyben őszintén leírta érzéseit édesapja demenciájával és afáziájával vívott harcával kapcsolatban. Bruce Willis és Demi Moore 29 éves lánya érezte, hogy valami régóta nincs rendben a sztárral.

Tallulah mély, személyes vallomásában elárulta, milyen volt a reflektorfényben felnőni, de mesélt terápiájáról, valamint az anorexiával és ADHD-val kapcsolatos tapasztalatairól is, mielőtt rátért Bruce Willis állapotára. Elmondta, hogy a család a színész romló reakcióképességét halláskárosodásnak tulajdonította, ám később egyre jobban fokozódott a helyzet.

„Két babája született a mostohaanyámtól, Emma Heming Willistől, és azt hittem, elvesztette irántam az érdeklődését. Bár ez nem is állhatott volna távolabb az igazságtól, kamasz agyam némi hibás túlgondolással kínozta magát: nem vagyok elég szép az anyámnak, nem vagyok elég érdekes az apámnak” – fogalmazott Tallulah. 

A színész lánya elmondta, hogy próbálta tagadni apja állapotának romlását, amire nem büszke, de ő is éppen egy komoly betegséggel küzdött: „Az elmúlt négy évben anorexiában szenvedtem, amiről nem szívesen beszéltem.”

Tallulah azt a fájdalmas pillanatot is felidézte, amikor szembesült azzal, hogy édesapja milyen súlyos betegséggel küzd. A felismerés egy esküvőn érte, ahol az örömapa megindító beszédet mondott – ekkor realizálta, hogy Bruce Willis az ő esküvőjére már nem lesz olyan állapotban, hogy beszédet tartson. „Pusztító volt. Otthagytam a vacsoraasztalt, kimentem, és sírtam a bokrok között” – fogalmazott.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte több mint 55 millió ember él demenciával, és évente több mint 10 millió új esetet diagnosztizálnak. Bár a tünetek a kiváltó okkal együtt változhatnak, van néhány gyakori figyelmeztető jel, amelyek segítségével talán idejében fel lehet ismerni a betegséget.

Memóriazavar

A változások gyakran aprók, és általában a rövid távú memóriát érintik. A demenciában szenvedő személy például gyakran képes emlékezni évekkel ezelőtt történt eseményekre, arra viszont nem, hogy mit reggelizett.

Kommunikációs nehézségek

A demencia másik korai tünete, ha a beteg nehezen tud elmagyarázni valamit vagy nehezen találja a megfelelő szavakat. Az is előfordulhat, hogy egy mondat közepén megáll és nem tudja, hogyan folytassa.

Hangulat- és személyiségváltozás

A depresszió gyakori a demencia korai szakaszában, de az is lehet, hogy a beteg félelmetesebbnek vagy aggódóbbnak tűnhet, mint korábban. Könnyen kiborulhat, ha a megszokott napi rutinja megváltozik, vagy ha ismeretlen helyzetekbe kerül, a hangulatváltozásokkal együtt pedig a személyiség változását is észlelhetjük.

Apátia

A demenciában szenvedő személy elveszítheti érdeklődését a korábbi hobbijai vagy más tevékenységek iránt, amelyeket eddig szívesen csinált.

Feladatmegoldási nehézségek

Az összetett feladatok egyre nagyobb nehézséget jelenthetnek. Ilyen lehet például a számlák figyelése, a receptek vagy beszélgetés követése vagy egy bonyolultabb szabályzatú játékkal játszani.

Zavartság

A demencia korai szakaszában lévő betegek gyakran összezavarodhatnak. Előfordulhat, hogy nehezen emlékeznek az arcokra, nem tudják, melyik nap vagy hónap van, vagy nem tudják, hol vannak.

Tájékozódási képesség romlása

Az emberek tájékozódási képessége általában a demencia megjelenésével kezd romlani. Előfordulhat, hogy elfelejtik, hogyan juthatnak el olyan ismerős helyekre, amelyeket korábban nem okozott gondot megtalálni.

Ismétlés

Az ismétlés gyakori a demenciában szenvedőknél a memóriavesztés és az általános viselkedési változások miatt. A beteg megismételheti a napi feladatokat, mint például a borotválkozás vagy a fürdés, újra és újra elmondhat történeteket, vagy megszállottan gyűjthet tárgyakat.

Rossz ítélőképesség

A kognitív hanyatlás másik következménye, hogy a beteg nehezebben hoz jó döntéseket. Például előfordulhat, hogy egy demenciában szenvedő személy nem képes felismerni a veszélyes helyzeteket (mondjuk megpróbálhat átmenni egy forgalmas utcán anélkül, hogy körbenézne).

Forrás: Mirror, Healthline, Fotó: Getty Images