Hollywoodi hírességek, akik megbirkóztak az afáziával

2022. április 08.
Demi Moore jelentette be, hogy Bruce Willis befejezi karrierjét, miután afáziával diagnosztizálták. Ritkán beszélünk erről az állapotról, pedig a hírességek közül is többen megbirkóztak vele.

Bruce Willis saját maga nem adott ki nyilvános nyilatkozatot állapotáról, a családja közölte a rajongókkal, hogy a színész befejezi karrierjét, mert afáziát diagnosztizáltak nála. Sem Demi Moore, sem lányai nem említették, hogy stroke vagy agysérülés állna Bruce Willis afáziája mögött, így lehetséges, hogy a színésznél úgynevezett elsődleges progresszív afázia, egy neurodegeneratív betegség alakult ki, mely kihat a beszédre és a szellemi képességekre. 

Emilia Clarke-nál, a Trónok harca színésznőjénél agyi aneurizma okozott afáziát. Clarke gyógyulása után jótékonysági szervezetet is alapított, hogy segítsen a stroke-túlélők és agysérülést szenvedők rehabilitációjában. 

hiresseg-afazia-agyverzes

Nem sokkal a Trónok harca első szezonjának befejezése után, edzés közben pattant el Emilia Clarke agyában az aneurizma. „Az edzőm azt kérte, végezzek deszkagyakorlatot. Azonnal azt éreztem, mintha az agyamat egy gumiszalag szorítaná. Próbáltam nem tudomást venni a fájdalomról, és csinálni tovább a gyakorlatot, de képtelen voltam – írta 2019-ben betegségéről. – Volt olyan pillanat, amikor tisztán tudtam: az agyam károsodott.”

Clarke-on MRI-vizsgálatot végeztek, és megállapították, hogy subarachnoid vérzés alakult ki nála, ami a stroke egyik legveszélyesebb típusa, a vér az agyat körülvevő térben halmozódik fel az aneurizma átszakadása következtében. A színésznőt megműtötték, hogy elzárják az átszakadt aneurizmát, ezután derült ki, hogy Clarke beszédképessége sérült.

„Egyik este, miután túl voltam az életveszélyen, egy nővér felébresztett, és – a kognitív gyakorlatok részeként – megkérdezte, mi a nevem. A teljes nevem Emilia Isobel Euphemia Rose Clarke. De egyszerűen nem emlékeztem rá – írta a színésznő. – Ehelyett teljesen értelmetlen szavakat tudtam csak mondani. Pánikba estem. Soha nem éreztem ilyen félelmet. Láttam a jövőmet, ami semmit sem ér. Színész vagyok, emlékeznem kell a szövegekre. És akkor a nevemet se tudtam.”

A színésznő visszakerült az intenzív osztályra, az afáziája nagyjából egy hét után kezdett javulni. „Ismét képes voltam beszélni. Eszembe jutott a nevem, mind az öt. De nem felejtettem el, hogy vannak emberek, akik nem voltak olyan szerencsések, mint én. Folyamatosan emlékeztetem magamat azóta is erre.” Ezért hozta létre Emilia Clarke a Same You (Hozzád hasonló) nevű jótékonysági szervezetet.

Sharon Stone szintén agyi aneurizma után lett afáziás 2001-ben. Ő akkor úgy nyilatkozott, hogy a kemény munka, amit a rehabilitáció jelentett, addig nem ismert részeit tárta fel a személyiségének. 

hiresseg-afazia-agyverzes

Kilenc napig vérzett Sharon Stone aneurizmája, a színésznő nem tudott járni és beszélni utána. Hosszú idő munkája kellett hozzá, hogy felépüljön az afáziából és visszanyerje a tiszta beszéd és olvasás képességét. „Két év kellett csak ahhoz, hogy a belső vérzés felszívódjon az agyamból – mondta 2015-ben Sharon Stone. – Úgy érzem, mintha a teljes DNS-em megváltozott volna. Az agyam nem ugyanott van, ahol volt, az egész testem megváltozott, még az ételallergiám is más.”

„Az érzelmi intelligenciám is sokat fejlődött – folytatta Stone. – Eldöntöttem, hogy sokat foglalkozom azzal, hogy megnyissam az elmém más részeit is. Erősebb lettem. Nyers és egyenes. Ez megijeszti az embereket, de már úgy vagyok vele, hogy ez nem az én problémám. Értitek, agykárosodást szenvedtem, ennyi az élet, bármikor bárkivel megtörténhet, nem érünk rá mindenkinek megfelelni.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvass tovább!