Kicsoda Jill Biden, az USA 46. first ladyje?

2020. november 09.
A 69 éves, New Jersey-ben született Jill Tracy Jacobs Biden több mint negyven éve él házasságban az USA következő elnökével. Bár férjét majd csak január 20-án iktatják be, abban már most biztosak lehetünk, hogy Jill Biden legalább akkora ikon lesz, mint számos korábbi elődje az amerikai first ladyk történelmében.

A dolgozó nő

„Tanárnak lenni nem azt jelenti, amit csinálok, hanem azt, aki vagyok” – írta tavaly készült emlékiratában. Jill egész életét hivatásának szentelte. Annyira szeretett tanárként dolgozni, hogy a két ciklus alatt, amit az USA „második hölgyeként” (azaz az alelnök feleségeként) töltött, a hagyományokkal megszakítva folytatta a teljes embert és munkaidőt kívánó tanítást, miközben férje munkáját is segítette. Mrs. Biden az Észak-Virginiai Közösségi Főiskolán oktatta az angol nyelvet – ezzel ő lett az első amerikai nő, aki az alelnök feleségeként is folyamatosan dolgozott. Jill Biden világossá tette az Egyesült Államok és a világ polgárai számára, hogy hiába ő az USA következő first ladyje, a tanítást ezután nem fogja abbahagyni. Biztosak lehetünk benne, hogy Jill olyat fog alkotni, amit még előtte senki más: „Ezt a szerepet úgy definiáltam, ahogy én akartam. Továbbra is ugyanazokkal a kérdésekkel szeretnék foglalkozni, mint eddig: az oktatással és a katonák családjaival. Be szeretném járni az országot, hogy egy ingyenes közösségi főiskolát hozhassak létre.”

Négy diplomát szerzett, miközben gyermekeit nevelte

„Már egészen fiatalon tudtam, hogy saját pénzt, saját identitást és saját karriert akarok” – nyilatkozta a Vogue-nak 2008-ban. Első diplomáját a Delaware-i Egyetemen szerezte 1975-ben, majd a West Chester Egyetemen és a Villanova Egyetemen végzett el két további mesterképzést. Jill Biden bebizonyította, hogy a tanulás nincs korhoz kötve: doktori fokozatát 55 évesen szerezte meg abban az intézményben, ahol megkezdte egyetemi pályafutását. Joe és felesége mindig segítették egymást abban, hogy elérjék vágyaikat.

A férjem mindig támogatott a karrieremben. Ez egy kritikus időszak számomra, mert támogatnom kell őt, hiszen változást és új elnököt akarok – nyilatkozta Jill a CNN-nek.

Gyerekkönyvvel támogatja a katonák családjait

A katonák családjának támogatása Jill személyes ügye. Nevelt fia, Beau Biden sok éven keresztül szolgálta katonaként az Amerikai Egyesült Államokat. 2011-ben Michelle Obamával közösen elindították a Joining Forces névre keresztelt országos kampányt, ami abban segíti a háborúból hazatérő katonákat és házastársaikat, hogy új karriert építhessenek. Jill 2012-ben egy gyerekkönyvet is írt az érintett családok számára, Don’t Forget, God Bless Our Troops (Nem felejtünk, Isten áldja a csapatainkat) címmel.

Szoros barátságot ápol Michelle Obamával

Barack Obamához és Joe Bidenhez hasonlóan a két elnökfeleségnek is sikerült nagyon mély kapcsolatot kialakítania egymással a Fehér Házban. Jill és Michelle több oktatással kapcsolatos kezdeményezésnél fogtak össze közös erővel. „Jill nemcsak ragyog, de kedves is. Humoros és az egyik legerősebb ember, akit ismerek – mondta róla a korábbi first lady. – Teljes szívemből szeretem és csodálom.”

Egy hatalmas veszteséggel is meg kellett birkóznia

2015-ben mostohafia, Beau Biden feleségét, Hallie Bident és két gyermekét, Natalie-t és Robertet hátrahagyva agydaganat következtében elhunyt. „A betegsége alatt soha nem adtam fel a reményt, és végig elhittem, hogy túl fogja élni, egészen addig, amíg örökre lehunyta a szemét” – mondta később a first lady. Bár Beau halála önmagában is borzalmas esemény volt, valójában ez a helyzet különösen nehéz volt a család számára, mert Joe első felesége, Neilia Hunter Biden és lányuk, Naomi, autóbalesetben hunytak el. Két fiuk, Beau és Hunter, akik szintén az autóban ültek, túlélték a halálos balesetet.

Szívügye a rákkutatás

Beau Biden halála után Joe és Jill a rákkutatás amerikai arcaivá váltak, de a first lady már korábban is nagy szerepet vállalt a rákkal kapcsolatos edukációban. Miután 1993-ban négy barátjánál is emlőrákot diagnosztizáltak, Jill megalapította Delaware-ben a Biden Breast Health Initiative névre keresztelt programot, amelynek célja a fiatal nők oktatása a rák korai felismerésének fontosságáról. Férjével közösen létrehozták a Biden Cancer Initiative-ot, amely összefogja a rákkutatókat, az egészségügyi intézményeket és a pácienseket a klinikai vizsgálatok, a kimutatási és a kezelési tervek fejlesztésének érdekében.

Ő a férje legnagyobb védelmezője

Jill és Joe 43 éve házasok, de Bidennek ötször kellett megkérnie kedvese kezét, mire ő igent mondott. A first lady korábban Bill Stevenson felesége volt, akitől 1975-ben vált el, amikor még csak 24 éves volt. Jill és Joe akkor ismerkedtek meg, amikor Joe testvére, Frank randevút szervezett nekik. A találkozásból nem lett első látásra szerelem. „Amikor megláttam Joe-t, arra gondoltam, hogy de jó, hogy ez csak egy randi” – nyilatkozta Jill a The New York Timesnak. A következő firs lady elmondása szerint azért is húzódott sokáig az ismerkedésük, mert biztos akart lenni abban, hogy működni fog a kapcsolatuk, és nem akarta, hogy Joe fiai még egy édesanyát elveszítsenek. Bár Jill saját bevallása szerint introvertált, mindig támogatta férjét politikai karrierjében. Bátorította, hogy induljon a 2008-as elnökválasztáson, és most, hogy 2020-ban megnyerte azt, teljes erőbedobással támogatja őt. A kampány során előfordult, hogy Joe beszéde alatt állatjogi aktivisták próbálták megrohamozni férjét, Jill pedig Biden vezető tanácsadójával, Symone Sandersszel együtt saját testükkel akadályozták meg, hogy az aktivisták elérjék az elnökjelöltet.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!