Kitört a Greta-mánia a glasgow-i klímacsúcson

2021. november 02.
Bár hivatalosan nem invitálták meg Greta Thunberget a COP26 klímacsúcsra a skóciai Glasgow-ba, ám a konferencia első napján már tett róla, hogy érezzék a jelenlétét a politikusok.

A svéd tinédzser, akit nevezhetünk a klímavédelem rockszárjának, több ezer aktivistával együtt jelent meg az ENSZ által szervezett 12 napos klímavédelmi konferencián, a COP26-en Glasgow-ban. Greta Thunberg valódi cselekvésre szólította fel a világ vezetőit és a jelen lévő politikusokat annak érdekében, hogy a globális felmelegedést évi 1,5 Celsius-fok alatt tarthassák, mint az ipari forradalom előtt is volt. 

Greta Thunberg a BBC-nek adott interjújában elmondta: „A globális felmelegedést év 1,5 Celsius-fok alatt tartani elméletben lehetséges, ám rajtunk múlik, akarjuk-e, hogy ez így történjen.”

greta-thunberg-glasgow

Vonattal érkezett a skót városba Thunberg, akit villámgyorsan körülbelül száz ember vett körül az állomáson. Több rendőr biztosította az útját. „Végre Glasgow-ban a COP26-en! Köszönet a szíves fogadtatásért!” – írta a 18 éves aktivista Twitterén, aki egy képet is kirakott, melyen a tömeg közepén látható.

Greta Thunberg Londonból érkezett Glasgow-ba, ahol részt vett egy tüntetésen, melyet azért tartottak, hogy a pénzügyi intézmények fejezzék be a fosszilis üzemanyagok előállításának támogatását. 

„Néha a harag a legjobb válasz a kormányzati inaktivitásra klíma ügyben – mondta Thungerg a BBC-nek arra a kérdésre válaszul, mit gondol arról, hogy a klímatüntetők Nagy-Britanniában az utóbbi hetekben utakat torlaszoltak el. – Amíg nem sérül meg senki, úgy gondolom, szükség van arra, hogy haragudjunk néhány emberre. Például az iskolai sztrájk soha nem nőhetett volna olyan nagyra, ha nem lett volna súrlódás” – tette hozzá Thunberg a 2018-ban indult Fridays for Future tüntetésekre utalva.

A klímacsúcson is demonstrációkkal készül Thunberg, melyet a Fridays for Future skóciai szárnya szervez péntekre, ám egy másik klímatüntetésen is felszólal. Az interjúban azt is elmondta, hogy hivatalosan nem hívták meg a COP26-re. „Azt gondolom, hogy sok ember tart attól, hogy több radikális fiatalt meghívjon, mert mellettük rossz színben tűnnének fel” – mondta Thunberg, a radikális szó kimondásakor idézőjelet formálva kezeivel. Azt is hozzátette, hogy a konferenciára a déli félteke képviselői közül sokkal több embert kellett volna meghívniuk, mivel ezeken a területeken érinti a legtöbb embert a globális felmelegedés. „Nem igazságos például, hogy van olyan ország, amelyik rengeteg embert delegálhatott, míg más országok rendkívül alulreprezentáltak. Ez már önmagában egyensúlytalanságot teremt, és ez az egyik legnagyobb problémája a klímakrízisnek is” – mondta Thunberg. 

Az idei konferenciát úgy harangozták be, mint a legnagyobb és legnyitottabb klímacsúcsot a történelemben. Sokan azonban már az elején cáfolták ezt, megemlítve, hogy az emberek nehezen juthattak el Glasgow-ba, a koronavírus-vakcinák hiányát, az utazási korlátozásokat, a csillagászati szállásárakat és más tényeket sem kihagyva a felsorolásból. Egy amerikai résztvevő a közösségi médiában osztotta meg, hogy szállásadója plusz kétezer dollárt kért, amikor kiderült, hogy a klímacsúcs idejére bérel szállást. 

Több mint 100 ország vezetői érkeznek Glagow-ba, köztük olyan klímaszempontból fontos országokból is, mint Kína és Oroszország. Korábban maga II. Erzsébet királynő is kifejezte, mennyire idegesíti a világ vezetőinek tétovasága a klímaválsággal kapcsolatban. Ez az a dolog, amiben Greta Thunberg is egyetért a királynővel. „Szerintem a legtöbb ember egyetért” – mondta Thunberg.

Forrás: Washington Post Fotó: Getty Images

Olvass tovább!