Kiderült: ezt gondolta valójában Erzsébet királynő Kamilláról

2023. október 18.
Károly király életrajzírója azt állítja, hogy a néhai királynő sosem kedvelte menyét, Kamillát, de egy alkunak köszönhetően végül beleegyezett, hogy királyné legyen belőle.
Kiderült: így érzett valójában Erzsébet királynő Kamilla iránt

Egykor ő volt az emberek szemében a királyi család gonosztevője, ám ma már Károly király támaszaként tisztelik. Camilla Parker Bowles Erzsébet királynő 2022-ben bekövetkezett halála előtt nem sokkal kapta meg anyósától azt az elismerést, amire mindig is vágyott. Erzsébet maga adott ki nyilatkozatot, amelyben leírta: őszinte kívánsága, hogy Kamillát Károly trónra lépésével queen consort, azaz királynéi rangon ismerjék el. A valóságban azonban a királynő érzései egészen a halála napjáig nem változtak meg Kamilla iránt.

A király életrajzírója szerint Károly édesanyja „mindig is utálta” Kamillát, és csak azért egyezett bele, hogy áldását adja a címre, mert a színfalak mögött „ki nem mondott alkut” kötött András herceggel kapcsolatban. Christopher Andersen egy podcast műsorban elmondta: „A királynő mindig is utálta Kamillát. Kamilla miatt a monarchia úgymond a pusztulás szélére került.”  Andersen azt állítja, hogy a Buckingham-palota egy „PB művelet” (Parker Bowles) elnevezésű tervet léptetett életbe, aminek segítségével Diana hercegnő halála után rehabilitálni próbálták Kamilla imázsát. Anderson szerint „nyolc évbe telt, mire Károly végre mindenkit meggyőzött arról, hogy elfogadják Kamillát a feleségének”.

Harry és Meghan egy barátja durván megszégyenítette Kamilla királynét

Károlynak bűnbánatot kellett gyakorolnia, és el kellett ismernie, hogy házasságtörést követett el Kamillával, és megcsalta Dianát, amikor házasságuk „visszavonhatatlanul megromlott”. Az esetről Diana így beszélt a BBC Panorama című műsorának adott híres interjújában: „Mindig is hárman voltunk a házasságban. Szóval egy kicsit zsúfolt volt”. Miután Diana tragikus módon meghalt egy 1997-es párizsi autóbalesetben, Károly és Kamilla nyilvánosságra hozták kapcsolatukat, és 2005-ben összeházasodtak.

2022 februárjában a néhai Erzsébet királynő a platinajubileumi ünnepsége alkalmából egy példátlan nyilatkozatban bejelentette: őszinte kívánsága, hogy Kamillát Károly trónra lépésével queen consort, azaz királynéi rangon ismerjék el. „Amikor az idő teljében a fiam, Károly király lesz, tudom, hogy ugyanolyan támogatást fogtok neki és feleségének, Kamillának nyújtani, mint amilyet nekem adtatok. És őszinte kívánságom, hogy amikor eljön ez az idő, Kamillát királynéként ismerjék el, miközben folytatja a hűséges szolgálatát” – írta akkor a királynő.

Anderson azonban úgy véli, hogy Erzsébet csak azért egyezett bele Kamilla királynéi kinevezésébe, mert a színfalak mögött „egy nagyon finom és kimondatlan alkut kötött”: Károly beleegyezett, hogy az anyja az ő örökségéhez is hozzányúljon, hogy kifizesse a pedofilbotrányba keveredett András herceg perrel kapcsolatos költségeit, ha cserébe Kamilla megkaphatja a királynéi rangot.

Forrás: Mirror Fotó: Getty Images