Történelmet írt a 2024-es Golden Globe: először kapott díjat egy őslakos színésznő

2024. január 08.
„Ez egy történelmi győzelem, és ez nem csak az enyém” – mondta Lily Gladstone, miután megnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a 2024-es Golden Globe-on.
Golden Globe 2024 Lily Gladstone őslakos törtenelmet írt

Lily Gladstone történelmet írt. Ő az első őslakos nő, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot a Megfojtott virágok című filmben nyújtott alakításáért.

Az álló ováció után Gladstone feketeláb (Blackfeet) indián nyelven kezdte el a beszédét, majd visszaváltott angolra, és köszönetet mondott édesanyjának. Bár édesanyja nem Blackfeet, de mint mondta,„fáradhatatlanul dolgozott azért, hogy a nyelvünk bekerüljön az osztálytermekbe, így nekem is volt egy Blackfeet nyelvtanáram gyerekkoromban”.

Lily Gladstone a Golden Globe színpadára fellépve kiemelte győzelmének történelmi pillanatát, és megemlékezett azokról a hosszú évtizedekről is, amikor Hollywoodnak nem sikerült megfelelően ábrázolni, vagy valódi képviseletet nyújtani az őslakos közösségeknek. 

„Ez a győzelem történelmi jelentőségű. Nem csak az enyém. Bár most én tartom a kezemben, de nemcsak az enyém, hanem a filmben megjelent összes gyönyörű nővéremé, és az édesanyámé, Tantoo Cardinalé. Köszönöm.”

Gladstone ezután köszönetet mondott Martin Scorsese rendezőnek, valamint Leonardo DiCaprio és Robert De Niro főszereplőknek, amiért változást hoztak az iparágban. „Köszönöm, hogy ilyen szövetségesek vagytok. Köszönöm” – mondta.

Lily Gladstone történelet írt a 2024-es Golden Globe-gálán

Lily Gladstone történelmet írt a 2024-es Golden Globe-gálán

Fotó: Getty Images