Összefut a nyál a szádban, ha megtudod, miket eszik Károly király és Kamilla királyné

2024. szeptember 24.
Tom Parker Bowles betekintést nyújt legújabb könyvében édesanyja, Kamilla királyné és mostohaapja, Károly király étrendjébe.
Fény derült Károly király és Kamilla királyné étrendjére

A 49 éves Tom Parker Bowles, aki Kamilla királyné és volt férje, Andrew Parker Bowles fia, írt egy könyvet arról, hogy mit esznek a királyi család tagjai.

A Cooking and the Crown: Royal Recipes from Queen Victoria to King Charles III. című könyv még recepteket is tartalmaz Viktória királynő idejéből, és Károly király kedvenc fogásai is megtalálhatóak benne. A könyv szeptember 24-én jelenik meg Angliában.

Tom szerint a 77 éves Kamilla királyné és a 75 éves Károly király az „egyszerű, egészséges és határozottan szezonális ételeket eszik”. Hozzátette, hogy ételeiket Mark Flanagan királyi séf készíti, aki velük utazik a különböző birtokokra.

Károly királyt, Tom „igazi ételhősként” jellemezte, aki „azt gyakorolja, amit prédikál” – különösen, ha az élelmiszer-fenntarthatóságról van szó. „Nincs pazarlás [Károly király] asztalánál” – mondta Tom.

Azt is elmondta, hogy a királyi spájz gyakran tele van „a királyi birtokok szezonális ajándékával”, beleértve a „vadhúst, marhahúst és bárányt”, valamint gyümölcsöket és zöldségeket, mint például „borsó, eper, málna és mángold”, így igazán változatos az étrendjük.

Igazán különleges étrendje van Károly királynak és Kamilla királynénak

Igazán különleges étrendje van Károly királynak és Kamilla királynénak

Meglepő részletek derültek ki Károly király és Kamilla királyné étrendjéről

A szakácskönyv szerzője azt is megjegyezte, hogy Károly király„egyáltalán nem ebédel”, és gyakran kihagyja az étkezést egy „nyugodt” délutáni teáért, ami egy ősi hagyomány a brit királyi család életében, és amit szerinte az uralkodó komolyan vesz. 

A délutáni teát Tom szerint hagyományosan 17 órakor szolgálják fel Károly királyéknak, és a hozzá tartozó tipikus étkezés tartalmazhat „macaront, pogácsát, ostyát, kekszet, pralinét, aprósüteményeket, Chelsea zsemlét és omlós tésztaféléket, de akár buggyantott tojást is pirítóssal, garnélarákot és szendvicseket csirkével, füstölt lazaccal, sonkával.

Ami Kamilla királynét illeti, ő „nagyon könnyű ebédet fogyaszt”, gyakran „egy tál csirkelevest” vagy „egy kis füstölt lazacot”.

A királyi család gyakran választ „visszafogott” vacsorát. A hivatalos banketteknél ez úgysem lehetséges, mivel a vendégeknek általában háromfogásos ételeket szolgálnak fel a windsori St. George’s Hallban vagy a Buckingham-palota báltermében felállított hosszú asztaloknál. Tom azt is elárulta, hogy az étlapok „még mindig franciául vannak írva”, és az adott esemény előtt jóváhagyásra elküldik Károly királynak és Kamilla királynénak.

Tom a könyvében a korábbi uralkodók, köztük a néhai Erzsébet királynő és Fülöp herceg étrendjébe és kulináris kedvenceibe is belemélyedt, valamint abba, hogy a Buckingham-palotában, Sandringhamben és Balmoralban hogyan készítik el nekik az ételeket a szakácsok.

Forrás: People, Fotók: Getty Images