Kitálal a királyi séf: Meglepő tények III. Károly étkezéséről

2022. december 05.
Károly mellett Dianáról is mesél az egykori udvari séf.

III. Károly király nemrégiben ünnepelhette első születésnapját brit uralkodóként – egész pontosan a hetvennegyediket. A Buckingham-palota hivatalos Instagram-fiókja ez alkalomból új fényképet osztott meg róla, valamint egy videót, amelyen a Household Cavalry a Happy Birthday-t játssza.

Míg édesanyja, II. Erzsébet királynő imádta a csokitortát, III. Károly az egészségesebb, bio ételeket részesíti előnyben Darren McGrady egykori királyi séf szerint. McGrady egyéb anekdotákat is megosztott Charles étkezési szokásairól 2007-es „Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen” című szakácskönyvében.

ital-karoly-kiraly-pohar

Tizenegy évig dolgozott séfként a királynőnél a Buckingham-palotában, majd négy évig Diana hercegnőnél a Kensingtonban. 1982-ben csatlakozott a királynő stábjához, majd 1993-ban került át Dianához, és végül ott is maradt a hercegné 1997 augusztusában bekövetkezett haláláig.

A királyi séf elmondta, hogy III. Károly olyannyira előnyben részesítette a természetes alapanyagokat, hogy személyes szakácsait is magával vitte Balmoralba, hogy erdei gombát gyűjtsenek számára. „A Balmoral a vadon élő gombák abszolút kincsesbányája” – írja McGrady, hozzátéve, hogy emiatt némi rivalizálás is kirobbant a királynő és III. Károly séfjei között.

A királynő főszakácsa, Peter Page is tudott a kincsekről, és határozottan kitartott amellett, hogy a herceg szakácsai nem fogják elvinni azokat” – folytatta McGrady. Így hatalmas gombászást szervezett a birtokon, mielőtt Károly herceg kísérete megérkezett volna. McGrady hozzátette: „A herceg szakácsai egy kicsit ingerültek voltak.

McGrady 2007-es „Eating Royally” című szakácskönyve szerint Károly lazacot is fogott vidéken – gyakran az anyakirálynővel együtt –, és a királyi séfekkel együtt főzte meg az ételt. III. Károly annyira szeretett horgászni, hogy gyerekkorukban megtanította Vilmos herceget és Harry herceget is erre a hobbijára.

Károly lelkes halász, és órákat tölt a Dee-nél” – íra McGrady a közeli folyóra utalva. – Hatalmas lazacokat szállított be a királyi konyhára, hogy lemérjék, felcímkézzék és katalogizálják.” McGrady hozzátette, hogy a konyhai személyzet nem nyúlhatott a halhoz, amíg nem kaptak utasítást. „Általában grillezték, posírozták vagy körettel megsütötték, és ezüstön tálalták az ebédlőben.

karoly-herceg

III. Károly egyszer még a híres olasz szakácsot, Antonio Carlucciót is meghívta, hogy együtt gyűjtsenek vadgombát. „A herceg nagyon egészségtudatosan étkezik, szereti a teljes kiőrlésű gabonát, a biozöldségeket, valamint az egyszerűen elkészített halat és húsokat” – írja róla a szerző. „Annyira rajong az olasz ételekért, hogy ő, Diana hercegnő és gyerekeik is gyakran ettek ilyesmit vacsorára.

McGrady további anekdotákat osztott meg Károlyról a Delishnek adott 2020 márciusi interjújában. Igazi gourmand-ként emlegette őt, aki odavan az olasz konyháért. „Legyen szó rizottóról vagy polentáról, mindegy, csak legyen egyszerű, mégis kifinomult a fogás.” Ezt az irányvonalat állítólag Diana is szerette, már csak a sokféle saláta miatt is.

McGrady hozzátette, hogy Wiliam és Harry nagy rajongói az olasz pizzának is.

Mint mondta, III. Károly általában gyümölccsel és gyümölcslével kezdi a napot, de „ami az evést illeti, nincs két egyforma nap a walesi herceg számára„. A délutánt legtöbbször kemény tojás és pirítós színesíti a teához. Károly egyik kedvenc receptje a sajtos sült tojás, amit az interneten is megosztott a British Cheese Weekender alkalmából – ez az étel spenótot, aszalt paradicsomot és bazsalikomot tartalmaz – természetesen a tojáson és a (lágy) sajton kívül.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!