Nyilvánosan megalázták Károly királyt: így reagálta le az uralkodó a végtelenül kínos szituációt

2024. október 21.
Károly király, aki Kamilla királynővel Ausztráliába látogatott, éppen beszédet mondott a canberrai parlamentben, amikor csúnyán megalázták.
Károly királyt csúnyán megalázták ausztráliai útja során

Károly király és Kamilla királyné pénteken érkeztek Ausztráliába és hat napig tartózkodnak az országban. Ausztrália az egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség tagja, ám ennek nem mindenki örül.  

 „Te nem vagy az én királyom, ez nem a te földed” – kiáltott fel egy ausztrál szenátor, amikor a 75 éves Károly király épp csak befejezte beszédét az ausztrál parlamentben, Canberrában.

Lidia Thorpe, egy ausztrál őslakos politikus azt is mondta Károly királynak: „Add meg nekünk, amit elloptál tőlünk: a csontjainkat, a koponyáinkat, a babáinkat, az embereinket.” Miközben kikísérték az Országház nagyterméből, folyamatosan azt kiabálta: „Ez nem a te földed, ez nem a te földed. Nem vagy az én királyom, nem vagy a mi királyunk.”

Állítólag Károly királyt nem zavarta meg a tiltakozás, és a Buckingham-palota szóvivői sem kommentálták az esetet. Károly király álláspontja az üggyel kapcsolatban az, hogy ausztrál népnek kell döntenie arról, hogy monarchia marad vagy köztársasággá válnak.

Ellenben egy palotai forrás azt mondta, hogy a házaspár „nagyon hálás annak a sok ezer embernek, akik támogatták őket, és csak sajnálják, hogy nem volt lehetőségük megállni és mindenkivel beszélgetni. A fogadtatás melegsége és mértéke lenyűgözte Károly királyt és feleségét”.

Néhány perccel a félbeszakítás előtt Károly király a beszédében is méltatta az ausztrálokat, megköszönte a fogadtatást, és tiszteletét fejezte ki a helyiekkel szemben. Mielőtt Károly király beszédet mondott a parlamentben, egy ausztrál háborús emlékműnél jártak Kamilla királynéval Canberrában, ahol több ezer támogató várt rájuk. Az egyik legkülönlegesebb személy, aki a királyra várakozott, az nem más volt, mint egy kilencéves alpaka és gazdája. A Hephner névre hallgató alpaka türelme kifizetődött és megsimogatta a király.

Forrás: People, Fotó: Getty Images