Három hely, amit ne hagyj ki ha Odemirában jársz

2018. június 14.
Portugáliában, három órára Lisszabontól délnyugatra, van egy hely, ahol a stresszt és a rohanást még hírből sem ismerik. Itt Odemirában szinte mindig süt a nap, közel az óceán, így már csak a gyönyörű kilátás miatt is vásárol egyre több lisszaboni errefelé nyaralót. Nemrég mi is itt jártunk, és kipróbáltuk, hova érdemes menni, ha turistáskodás helyett az odemirai hétköznapokban merülne el inkább az ember.

Halpiac

Odemira községén belül Vila Nova de Milfontes az egyik legkedveltebb óceánparti település, itt találkozik a Mira folyó az Atlanti-óceánnal, és egykor még kalózok is állomásoztak a milfontesi sziklaszirtes erődben. Habár főként nyaralni járnak ide a helyiek, a kisváros tele van élettel, ezt pedig a halpiacon lehet leginkább átérezni. A tengeri herkentyűket minden nap frissen fogják az óceánból, innen vásárolják alapanyagaikat a környékbeli éttermek séfjei is. A nyüzsgő piaci életből persze nem hiányoznak a hangos kofaasszonyok, a piac melletti kávézóban kártyázó portugál öregurak és a mindig résen lévő kóbor kiskutya sem.

8 fotó megtekintése

További képekért kattints a galériára!

Pão Café & Companhia

Ezen a vidéken a cukrászat nem merül ki a leghíresebb portugál péksüteményben, a pastel de nataban. Cristina Silva családi üzletében, a Pão Café & Companhiában például családi recepteket gondoltak újra, a náluk kapható frissen sütött pékáruk, torták és sütemények így több évtizedes múltra tekintenek vissza. Különösen figyelnek a díszítésre is, így ne lepődjünk meg, ha a csokimázas tortaszeletünk ehető virágoktól és gyümölcsöktől roskadozva érkezik, a kávékon hatalmas tejszínhabbal. Ezt a kávézót kifejezetten édesszájúaknak ajánljuk.

2 fotó megtekintése

A Vicentei-partvidék Természetvédelmi Területe

Alentejo dél-nyugati óceánpartja az egyetlen olyan sziklaszirtes szakasz Európában, ahol a gólyák szívesen telelnek a háborgó hullámok fölött, a meredek köveken építve fészkeiket. Nem mintha a kilátás nem volna önmagában is egy érv egy nagy sétára, az úgynevezett biodiverzitás túrákon megismerhetjük az lélegzetelállító partszakasz természeti kincseit és a különc gólyák történetéről is felvilágosítást kaphatunk. A túra az alentejoi Terras Sem Sombra kultúrális fesztivál havonta szerveződő programjának része.

4 fotó megtekintése

Fotók: Bodnár Zsófi

Olvasd tovább a júliusi Marie Claire-ben!