9 elvarázsolt kastély a világ körül

2019. május 18.
Nehéz elhinni, hogy ilyen csodálatos, elvarázsolt kastélyokat hagytak az évszázadok alatt lepusztulni, de a tűzvészek vagy éppen az itt fogva tartott előkelőségek szelleme miatt többé már senki sem mert a közelükbe merészkedni a tragikus események után.

Lassan az enyészeté lettek a tornyok és várfalak, pedig régen fényes paloták voltak ezek az elvarázsolt kastélyok. Ám még mai, gyakran romos formájukban is kötelező látványosságok, ha a közelükben utazgatunk.

1. Szepesi várkastély, Szlovákia
Közép-Európa egyik legnagyobb várkastélya az egykor szebb napokat látott szepesi vár. A kőtornyokat a 12. században kezdték építeni, és magyar királyok, majd később nemesi családok otthona volt. Legendák övezik, hogyan és miért hagyták el végül a várat, annyi bizonyos, hogy 1780-ban villámcsapás érte egy hatalmas viharban, közvetlenül azután, hogy utolsó lakói kiköltöztek, és a tűzvész után már nem mert senki beköltözni, hogy újra élettel töltse meg a falakat.


2. Borgholm-kastély, Svédország
A szepesi várhoz hasonlóan a 12. században épült a svédországi Borgholm kastély is. Az erődért hosszú időn át harcolt Dánia és Svédország, míg végül a svéd király fennhatósága alá került a 17. században. Ekkor alakították csillogó palotává. Egy 1806-os tűzvész után nem álltak neki a felújításnak hosszú időn át, majd az 1980-as években renoválták, és ma kutlurális események, koncertek helyszíne. A Roxette nevű svéd zenekar híres videoklipjéből, a Listen to Your Heartból lehet ismerős, ugyanis itt forgatták a klipet a világsikerű dalhoz.


3. Conwy-i kastély, Wales

A Unesco világörökségének része az Edward angol király által a 13. században építtetett conwy-i kastély. Száz évvel később dédunokája, II. Richárd itt keresett menedéket, miután trónját és életét veszély fenyegette. Ezután évszázadokig elhanyagolták a pompás épületet, egészen Oliver Cromwell idejéig. A kitűnő hadvezér az angol polgárháborúban erőddé alakította a kastélyt, hogy megállítsa az ellenséget. A 18. századtól a festők és turisták kedvencévé vált.


4. Loarre-kastély, Spanyolország
Egy szilaszirt csücskén áll Spanyolország legrégebbi várkastélya, a Loarre-kastély. Közel ezer évvel ezelőtt építették a király székhelyeként. Ma a Huesca régió egyik legnépszerűbb turistalátványossága.


5. Kilchurn-kastély, Skócia
Már közel 250 éve csak a romjai állnak a Kilchurn-kastélynak, ám még így is lenyűgöző látványt nyújt. Az 1400-as években építették, évszázadokig erődként szolgált, majd a 18. század közepén egy villámcsapás vetett véget karrierjének. Így ma már csak romantikus falai és vihar tépázta tornyai emlékeztetnek egykori nagyságára.


6. Château Gaillard, Franciaország
Oroszlánszívű Richárd álmodta meg és építtette ezt a lenyűgöző elvarázsolt kastélyt, mely a legendás angol király kedvenc rezidenciája volt. A Normandiában álló palota története drámai fordulatokkal tarkított. Megszerezték a franciák az angoloktól, majd a 14. században tragikus sorsú királynőiket tartották itt fogva házasságtörés miatt. A 16. századtól már csak a romjai maradtak, miután a francia király porig romboltatta, ám a kastély bástyája valahogy túlélte a pusztítást, így megmaradt mementóként a régmúlt emlékére.


7. Pidhirtsi-kastély, Ukrajna
Egykor Európa egyik legszebb kastélya volt a pidhirtsi várkastély, királyok éltek itt uralkodásuk csúcspontján. Túlélt világháborúkat, ám egy három héten át tomboló tűzvész után már csak Európa legszebb és leghíresebb romjai közé sorolhatjuk – de falait még ma is megcsodálhatjuk.

8. Bannerman-rezidencia, New York
A Bannerman-kastély csupán azután épült, hogy sok európai társa már csak rom volt, ám ettől nem kevésbé érdekes. A skót kastélyok inspirálták építtetőjét, Frances Bannermant. Lőszerkereskedelemből szerezte vagyonát, ebből vette meg a Pollepel-szigetet New York mellett. Raktárként és rezidenciaként egyaránt szolgált a hatalmas kastély, ami egyúttal hirdette is Bannerman üzletét. 1918-as halála után a lőszerraktár felrobbant, így részben megsemmisítette az épületet, majd egy 1969-es tűz pecsételte meg a sorsát.


9. Golkonda-erőd, India
Az indiai Hyderabad külső részén található a hatalmas épületkomplexum, mely egykor a Bahmani Szultánságot védelmezte, ám 1687-ben, egy hatalmas ostrom után csupán a romjai maradtak.


Tulajdonképpen négy erőd alkotja, és közel 11 kilométer hosszan húzódik az épületegyüttes. Belsejében csodás kertek találhatók, melyekért érdemes idelátogatni.

Fotó: Unsplash, Wikimedia