Az 5 legmenőbb szellemváros

2019. november 16.
Ha a kalandvágyó utazók közé tartozunk, és valami izgalmasabbra vágyunk, mint a szokásos tengerparti láblógatás, szervezzük a következő utazásunkat olyan helyre, ahol ma már senki sem él. Szinte minden földrészen találhatunk egy izgalmas szellemvárost, különleges történetekkel.

A leghíresebb és legismertebb szellemvárost senkinek sem kell bemutatni, a csernobili atomerőmű-katasztrófa után kiürített ukrajnai Pripjaty elhagyott épületei még ma is őrzik a hirtelen távozók használati tárgyait. De ezen kívül is izgalmas helyeket fedezhetünk fel.

1. Craco, Olaszország
A hegyoldalba épült szellemvárost a 8. században alapították egy szikla tetején, 400 méter magasban. Számos természeti katasztrófa sújtotta, mire lakatlanná vált. 1963-ban földcsuszamlás miatt ürítették ki, 1972-ben árvíz tette lakhatatlanná, míg 1980-ban egy földrengés végleg meg nem pecsételte a sorsát.

Ha meg szeretnénk látogatni, előre kell foglalunk vezetett túrát. Köszönhetően egy Szűz Mária szobornak, mely csodálatos módon túlélt minden katasztrófát, a városban még ma is több vallási fesztivált tartanak minden évben. A hely maga egy időzített bomba, bármikor beüthet egy újabb természeti csapás, mégis több filmet forgattak a helyszínen, például Jim Caviezel és Monica Bellucci főszereplésével A Passiót.

2. Kennecott, Alaszka
Ez az Észak-Amerikai városka több millió dollárt keresett 1911 és 1938 között a rézkitermelésből, ám amikor a bányák kimerültek, a település mát nem tudott túl sokat ígérni az embereknek.


A helyiek tömegével vándoroltak el, így 1950-re egyetlen lélek sem volt már a városban, mely a mai napig lakatlan. 1986-ban Nemzeti Történelmi Emlékhelynek nyilvánították, és a város nagy részét vezetett túrákkal járhatjuk be.
 

3. Kolmanskop, Namíbia
Az 1900-as évek elején még zajlott az élet az afrikai városban, amikor a német bányászok elkezdték feltárni a gyémántlelőhelyeket. Magukkal hozták a német építészetet, ami a sivatagos vidéken egészen szürreálisan hat. A városba báltermet, kórházat, bowling pályát és számos más szórakozási lehetőséget telepítettek.

A település hanyatlása nem sokkal az első világháború után kezdődött, ám az utolsó szöget a koporsójába 1928-ban egy másik, könnyebben kitermelhető, part menti gyémántlelőhely feltárása jelentette. A lakosok azonnal elkezdtek áramlani a másik településre, és maguk mögött hagyták az üres várost, melyet a sivatag lassan teljesen elfoglal. A közeli Lüderitz városban lehet vezetett túrára jelentkezni a kolmanskopi szellemvárosba.

4. Hashima, Japán
Szintén a bányászat áldozata a japán Hashima-sziget, ahova ellátogatva szinte ugyanazt az élményt kapjuk, mintha Pripjatyban járnánk, csak kevésbé kockázatosan. 1881-ben tenger alatti szénbányákat  tártak fel a szigetnél. 1959-ben volt a legnagyobb a sziget lakossága, ekkor ötezren éltek itt, főképp szénbányászok és családjuk.

Ám a hetvenes években elkezdtek kimerülni a bányák, így a családok elköltöztek. Hajóval lehet átjutni a lakatlan szellemvárosba, ahol az elhagyatott üzletek, otthonok között sétálhatunk.

5. Rhyolite, Nevada, USA
Szebb napokat is látott a régi bányaváros, egykor több ezer ember népesítette be, ám 1920-ra egyetlen lakója sem maradt.


Bár rengeteg pénzt fektetett bele egy vállalkozó kedvű telepes abban a reményben, hogy aranyat talál, iskolát, kórházat, üzleteket, szállodát, sőt, még tőzsdét és koncerttermet is építtetett ide, Rhyolite mára mégis egy szellemváros, ami leginkább westernfilmek háttereként szolgál, és remek szabadtéri szoborparkot láthatnak az ide látogatók.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash, Wikimedia