Az én utcám: Juhász Anna

2020. január 07.
Rovatunkban ismert emberek vezetésével járjuk be Budapestet, titkos utcákat, eldugott boltokat és különös jelentőséggel bíró macskaköveket felfedezve. Most Juhász Anna árulja el kedvencét!

Juhász Anna kedvenc utcája: Úri utca (I. kerület)

Gyerekkorom egyik első emléke, hogy sétálunk a havas Várban a családdal, a tesómmal hógolyózunk és az Úri utcán majdnem minden ház előtt megállunk. Szinte az egész kamaszkoromat a Várban töltöttem, nem telt el hét, hogy ne mentünk volna fel nagybátyámhoz, aki a Széchenyi Köyvtár igazgatója volt. Versenyt futottunk Eszterrel, a tesómmal a hosszú, visszhangos folyosókon, csodáltuk a hatalmas könyvtárat. Hazafelé ismét az Úri utcán keresztül mentünk. Az egészben volt valami ünnepélyesség, a hét jutalma volt ez a családi séta a színes, régi műemlék házak között.

Általános iskolásként minden évben elindultam a fővárosi történelem versenyen. Ha bejutottunk a középdöntőbe, akkor a szóbeli „vizsga” fent volt a Várban. Nekem kétszer is sikerült, Hunyadi János és Zrínyi Miklós történetét dolgoztam ki, és a szóbeli előtt őrülten izgultam. A lábaim mintha ólomból lettek volna, úgy sétáltam az Úri utcán a meghallgatásra, ahol mindkétszer második lettem, és a remek helyezést itt, az utca sarkán álló Korona Cukrászdában ünnepeltük meg egy finom süteménnyel.

Később, kamaszként a Toldy Ferenc Gimnázumba jártam, ami a Vár lábánál van. Meghatározó négy év volt számomra, amikor sok esetben a nővéremet majmoltam, de saját szokásaim is lettek. Az Úri utca 30-ban található Miró Kávézó az ő kedvenc helye volt, de mindkettőnk életében meghatározó lett. (Ma Ramazuri néven étterem üzemel.) Itt ünnepeltük mindkettőnk 16. születésnapját, majd az érettségi után is itt gyűlt össze a család. Ide jártunk a gimis osztálytársaimmal de még különórát is itt tartott az angol tanár, szóval félig-meddig itt éltük gimnazistaként.

2016-ban, amikor megismerkedtem a férjemmel, nem is tudtam, hogy egy nagyobb szünet után a Vár és az Úri utca visszaköltözik az életembe. Attilának ugyanis itt van lakása, és elég hamar kétlaki életet kezdtünk élni – a Gellért-hegy és a Vár között ingázva. A lakás ráadásul az Anna utca és a Hajadon utca között van – gondolhatjátok, ezen mennyit viccelődtünk. A Várban lakni nagyon izgalmas – ugyan nappal tele van turistával, este kiürül, mint egy templom, csak a mienk, beszélgetünk az ittlakókkal, a műemlék udvarok programokkal vannak teli, remek a közösség, mindenki előre köszön a másiknak. Kora reggel pedig még minden földszinti ablak nyitva,  szellőztetik a lakásokat, kirakják az ágyneműt, a „kisvárosi” hangulatot ilyenkor lehet elkapni, ez csak az ittlakóké.

2017-ben itt, a Várban volt az esküvőnk, az Úri utcai házasságkötő teremben, a Mátyás-templomban, majd a Hiltonban – épp mint a szüleimnek 40 évvel korábban. Ez valami, amit megörököltem: az ő szerelmi és élettörténetük is innen indult, és most az enyém is. 2017. őszén az Úri utcai lakásunkban tudtuk meg, hogy várandós vagyok Mimivel, és itt sétáltunk nagyokat, amíg még a hasamban volt. 

Az utóbbi években rengeteg klassz, európai színvonalú hely nyílt a Várban – éttermek, kávézók, bisztrók. Én mégis a Vitéz sözözőt ajánlanám az Úri utcában, ami a vári őslakók törzshelye, egy sziget, ahol családias hangulat van, mindenki mindenkit ismer, mindig van öt perc  beszélgetni és remek a házi koszt vagy nyáron a teraszon a hideg sör vagy fröccs.

Fotó: Bodnár Zsófi, Boldog Ati (nyitó portré)