Barbados függetlenedik a brit királyi családtól és II. Erzsébettől

2020. szeptember 17.
Jövő ősszel már nem II. Erzsébet lesz Barbados államfője. A karibi ország vezetése úgy érzi, elérkezett az idő, hogy köztársaság legyen Barbados államformája.

Meghan és Harry után újabb gyöngyszemét veszíti el a brit korona. 2021 novemberében ugyanis köztársasággá válik Barbados, ezzel függetlenedik a karibi szigetország a brit királyi családtól, többé nem II. Erzsébet lesz az ország államfője. A sziget azt szeretné, ha barbadosi államfő lépne a királynő helyére.

II. Erzsébet 1966. novembere óta volt Barbados államfője, miután az ország elnyerte függetlenségét, és brit gyarmatból a Nemzetközösség tagjává vált. „Eljött az idő, hogy teljesen magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltat – mondta az ország miniszterelnöke, Mia Mottley. – A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak” – tette hozzá. 

Ha minden a terv szerint alakul, Barbados csatlakozik Trinidad és Tobagóhoz, Dominikához és Guayanához a köztársaságok sorában. Jamaica korábban szintén hasonló szándékokról számolt be. „Szeretem a királynőt. Csodás hölgy – mondta Jamaica korábbi miniszterelnöke, Portia Simpson Miller néhány évvel ezelőtt. – Ám úgy érzem, eljött az ideje a változásnak.”

II. Erzsébet jelenleg a Nemzetközösség 15 országának államfője, köztük az Egyesült Királyságé, emellett természetesen ő a Nemzetközösség vezetője is, amelynek összesen 54, korábban a brit gyarmati birodalomhoz tartozó ország a tagja.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images