Falut nyitnak Madeirán a digitális nomádoknak

2021. január 19.
Madeira az első olyan hely, ahol arra tesznek kísérletet, hogy digitális nomádok betelepítésével hozzanak ismét életet a kihalófélben lévő falvakba. Az egy euróért vásárolható házak után lehet, hogy ez lesz az új irányvonal.

A koronavírus-járvány rengeteg ember munkakörülményeit és szokásait változtatta meg, bebizonyosodott, hogy a gazdaság számos húzóágazatában remekül működhet a home office és a távmunka. A portugál sziget, Madeira igyekszik is meglovagolni a hullámot, és kísérletképpen létrehozott egy falut digitális nomádoknak, hogy így hozzon egy kis életet az egyre jobban elnéptelenedő vidékre.

madeira-digitalis-nomad-falu

A Digital Nomads Madeira projekt első fázisa 2021. február 1-től kezdődik Ponta do Solban, és június 30-ig tart. A Madeira szigetének déli partján található településnek körülbelül 8200 lakója van, ám rengeteg ház áll üresen. A digitális nomádoknak ingyenes munkaállomást ajánlanak székkel, asztallal, hozzáféréssel a Slack-közösséghez, és ingyenes internetet reggel nyolctól este tízig a falu közepén található John do Passos Kulturális Központban. Emellett szórakoztató eseményeket is szerveznek azoknak, akik vállalják, hogy a szigetre települnek dolgozni, és természetesen használhatják a helyi közösségi infrastruktúrát, és részt vehetnek a különböző eseményeken. 

A kísérleti projekt első szakaszában száz digitális nomád vehet részt, és legalább egy hónapot kell eltölteniük Madeirán. A projektet támogatja Madeira helyi önkormányzata, a Startup Madeira és az ötletgazda Gonçalo Hall, aki maga is digitális nomádként dolgozik. Emellett összefogtak a helyi ingatlancégek, hotelek és autókölcsönzők, hogy ezzel is ösztönözzék a digitális nomádokat, hogy költözzenek ideiglenesen Ponta do Solba. Gonçalo és partnerei remélik, hogy sikeres lesz kezdeményezésük, és Madeirán egy második projektet is indíthatnak majd, illetve bevonhatják Portugália más vidéki településeit is.

Forrás: The Lonely Planet Fotó: Unsplash

Olvastad már?