Lenyűgöző látvány a befagyott Niagara-vízesés

2021. február 28.
Ritka természeti jelenségnek lehetünk szemtanúi, amelyet az Észak-Amerikában tomboló rendkívüli hideg okoz. Még az olyan hatalmas és erős képződmények, mint a Niagara-vízesés sem állhatnak ellent a kemény mínuszoknak és a télnek.

Az idei tél erősen szorongatja Észak-Amerikát, így a kanadai–amerikai határon húzódó Niagara-vízesés mindkét oldala részlegesen befagyott. A lenyűgöző természeti jelenséget ráadásul videón is megcsodálhatjuk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niagara Falls (@niagarafalls)

Az ikonikus vízesést hatalmas jégképződmények borították, az igazán szerencsések pedig, akik február 21-én láthatták a Niagarát, még egy szivárványt is megfigyelhettek a fagyott táj fölött, mintha egy téli tündérország képei elevenedtek volna meg. 

A vízesést beborító hatalmas jégtömeg ellenére a Niagara nem állt meg teljesen. A zuhatag ereje és vízhozama túl nagy ahhoz, hogy teljesen jéggé fagyjon, még extrém alacsony hőmérsékleti viszonyok között sem. Egyetlen egyszer állt meg csupán a Niagara-vízesés a történelem során: az Earie-tóból származó jég elzárta a vízesést tápláló folyó száját. Az 1960-as években aztán acél jégtörőket építettek a folyó felsőbb szakaszára, hogy ez ne fordulhasson elő ismét.

Forrás: Yahoo! Fotó: Instagram/Niagara

Olvastad már?