Virtuális túra: nézzünk be Frank Lloyd Wright házaiba

2020. május 04.
Igazi csemegét jelentenek az építészet, dizájn és lakberendezés szerelmeseinek azok a virtuális túrák, amelyeken az ikonikus amerikai építész, Frank Lloyd Wright által tervezett házakba kukkanthatunk be.

Mivel a valóságban még valószínűleg jó darabig nem utazhatunk, legalább lélekben kiszabadulhatunk a virtuális túrák segítségével, és bepillanthatunk például Frank Lloyd Wright ikonikus épületeibe, így például a híres Vízesés-házba, vagy az építész téli rezidenciájába, amelyet sivatagi laboratóriumnak is hívott.


Közel ezer épületet tervezett termékeny élete során Frank Lloyd Wright a New York-i múzeumoktól a legendás Vízeséses-házig. Ezek közül csupán néhány nyitott a nagyközönség számára, ám a rendkívüli helyzet miatt a Frank Lloyd Wright Alapítvány és a Unity Temple Restoration Foundation úgy döntött, tizenkét különleges épületben most virtuálisan is körülnézhetünk. Minden csütörtökön újabb épületben vezetik körbe az internetes látogatókat egy élő videoközvetítésben, amelyet később is visszanézhetünk a Facebookon, az Instagramon, a YouTube-on vagy a Frank Lloyd Wright Alapítvány honlapján.

A túrák legalább május közepéig folytatódnak, és az építész leghíresebb munkái, mint például a Taliesin West sem maradnak ki. Ez az épület az UNESCO Világörökség része az arizonai sivatagban. Ezt Wright saját magának építtette téli otthonként, vagy sivatagi laboratóriumként, ahogy nevezte.

https://www.instagram.com/tv/B-fGm1BFj1W/

 

 

Körülnézhetünk a Vízesés-házban is, amely talán Wright leghíresebb alkotása. A házat egy E. J. Kaufmann nevű gazdag kereskedő számára tervezte a pennsylvaniai Mill Runban. Az 1935–1939 között épült lakóház alatt patak folyik, hogy a ház lakói még közelebb kerülhessenek a természetes környezethez. Az épület 155 ezer dollárba került, ebből az építész 8 ezret kapott.

Szintén az 1930-as években tervezte Wright az Usoniannak keresztelt házakat, amelyeket közepes jövedelmű családok számára tervezett, egyszerű geometriára alapozva, mégis elegánsan és praktikusan kialakítva. Bejárhatunk egy tipikus ilyen épületetet, a Bachman-Wilson-házat is a Google Culture & Art projektjének segítségével.

„Ez pontosan az a helyzet, amikor a világ körül olyan sokan bezárva kényszerülnek élni, hogy szükségünk van a szépség megtapasztalására minden forrásból, hogy abból inspirálódjunk. Frank Lloyd Wright munkái összehozzák az embereket, harmóniában a világgal, természettel, emlékeztetve minket arra, hogy akkor is együtt vagyunk, ha a világ különböző pontjain, egymástól izolálva vagyunk kénytelenek élni” – mondta Barbara Gordon, a Frank Lloyd Wright Building Conservancy igazgatója arról, miért indították el a házakat bemutató virtuális túrákat.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash