Fedezd fel a magyarországi barlangokat gyerekekkel!

2021. június 25.
Ha valamilyen különleges programra mennénk el a gyerekekkel, akkor nem csak felszíni programokban gondolkodhatunk, érdemes felfedezni a magyar barlangokat is! Szerencsére ma már sok szervezett és koordinált programot kínálnak a Nemzeti Parkok is, érdemes az ő oldalaikon is programlehetőségek után nézni. Bernáth Melinda, a Smarta bloggere izgalmas összeállítást hozott nektek!

Barlangok a Balaton-felvidéken

Ha nem csábít annyira a Balaton hűs vize, vagy már kistrandoltuk magunkat, akkor érdemes a Balaton-felvidék természeti kincseit is felfedezni. A Tapolcai-medence és környéke is tartogat bőven látnivalót, de Magyarországnak ez a része barlangokban is bővelkedik.

Tapolcai-tavasbarlang

tapolcai-tavasbarlang-egri-csaba1920_1
Fotó Egri Csaba

Régóta tervben volt már, hogy elmegyünk a Tapolcai-tavasbarlangba, hiszen egyedülálló látványosság nemcsak Magyarországon, de Európában is. Ha nem nyáron érkezünk, akkor a pénztárnál sem kell túl sokat várakozni, hogy bejuthassunk és végigcsónakázhassuk a barlangot.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is különleges programokkal várja a kicsiket és a nagyokat, hogy interaktív módon minél többet megtudhassunk a barlangokról: „Az 1,5 óra időtartamú program keretében izgalmas játék színhelyévé válik a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont 10 kiállítótere. Minden teremben újabb és újabb kalandra hívjuk a gyerekeket, ahol mindenki mozgósíthatja ügyességét, fantáziáját, ötletességét! Látványos kísérlettel modellezzük a mészkő oldódását, képzeletben cseppkövet növesztünk, és denevérré öltözünk át, mérőszalaggal és hétmérföldes csizmával tanulunk tájékozódni a földtani idővonal évmilliói között.”

gyogybarlang-tapolca
Fotó Hunguest Hotels Pelion

Ha nem lenne elég a barlangból, és száraz lábbal is szeretnénk egy kicsit kalandozni Tapolcán a föld alatt, akkor érdemes felkeresni a tapolcai gyógybarlangot is, amelynek egyedülálló klímája segít a légúti betegségekben szenvedőknek.

Csodabogyós barlang

balatonederics-csodabogyos-001-webre-egri-csaba
Fotó Egri Csaba

Ha gyermekünk betöltötte már a 10. életévét, és szülőként elég bátrak vagyunk, akkor a közelben, Balatonederics mellett egy igazi overallos barlangtúrára mehetünk a Csodabogyós barlangba. Ez hazánk kilencedik leghosszabb barlangja, amelyben közelről szemrevételezhetünk többféle geológiai képződményt.

Lóczy-barlang

csodabogyo-barlang
Fotó httpswwwbfnphu

Picit távolabb, Balatonfüreden található a Lóczy-barlang. Mivel ez egy kisebb barlang – de cserébe utcai ruhában is bejárható –, egyszerre csak 25 fő tartózkodhat benne. Ide akár kisgyermekkel is érkezhetünk.

„A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkőrétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot” – olvasható a weboldalukon.

Szerző: Bernáth Melinda (Smarta)

Még több izgalmas tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!