Aki a növényeket szereti – egyszemélyes botanikaszakkör

2020. december 13.
Ha te is azok közé tartozol, akik az önkéntes izoláció miatt sokat vannak egyedül és az idő egy részét sikerül a természetben tölteni, akkor egy új hobbit ajánlunk a figyelmedbe. Járj nyitott szemmel – akár csak városi parkokban is –, és egy applikáció segítségével ismerd meg, hogy milyen növények vesznek körül.

„Erdei iszalag, nekem is nagy kedvencem. Amúgy minden része mérgező” – írtam nagy magabiztossággal egy barátnőm Insta-fotójára. Néhány hónapja persze fogalmam sem lett volna az amúgy nem különösebben szép, de számomra valamiért mégis kedves kúszónövény nevéről, tulajdonságairól. A „botanikaszakkör” először csak fotózással kezdődött – amikor elindultam a napi sétáimra (10 ezer lépés a cél), szinte nem volt olyan nap, hogy egy-egy új növényen ne akadt volna meg a szemem. Pedig nem járok különleges helyekre, a város határában elterülő mező, ritkán egy-egy erdei út és a városi parkok a sétáim helyszínei.

Szinte mindenki elmegy például a kecskerágó apró termései mellett, pedig ha közelről megnézzük, csodaszépek, és nagyon is élénk színűek. Egy másik mezei sétám alkalmával még messziről észrevettem egy elég méretes, vattaszerű „jelenséget” (kicsit meg is ijedtem, hogy egy madarat ért baleset), aztán közelebb érve egy különleges, kinyílt termést pillantottam meg.

Egy selyemkóró termése vált láthatóvá, tele barna magokkal és az azokat körülvevő fehér, finom tapintású, úgynevezett repítőszőrökkel (mellesleg ez a növény is mérgező és agresszív gyomnövények számít, ez persze nem csökkentette az érdekes megfigyelés értékét).

A fotózás után a második lépés az applikáció, én az ingyenes PlantNetet kezdtem el használni, de hasonló a PlantSnap és a GardenAnswers is. A PlantNet úgy működik, hogy betöltjük az applikációba a saját fotónkat, majd a felkínált fotók közül (amiket mások töltöttek fel) kiválasztjuk, hogy melyikkel egyezik a növényünk. Akkor már látjuk is a latin nevét, és utána már csak egy kis Google-ozásra van szükség, hogy még több információhoz jussunk róla. A saját fotónkat mi is feltölthetjük, így mi is hozzájárulhatunk a nagy botanikai adatbázishoz.

Így ismerem fel ma már könnyedén a cickafarkot, a fehér mécsvirágot, a réti imolát vagy akár a mesébe illő elnevezésű terjőke kígyósziszt. Igaz, hogy télen a legkevesebb a látnivaló, de ne higgyük azt, hogy nincs mit nézni, fotózni, aztán jobban megismerni egy-egy applikáció segítségével. Csak figyeljünk!

Olvass tovább!