Mesébe illő tavak Európában, amelyek káprázatos színekben pompáznak

2021. szeptember 11.
A tóparti pihenés hatalmas élmény akkor is, ha nem mártózunk meg a vízben. Ezeknek a smaragdzöld, rózsaszín és türkizkék tavaknak a puszta látványa is feltölt!

Tavak tekintetében igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Persze a többi európai országban is lélegzetelállító tavakra bukkanhatunk, amelyeket legalább egyszer mindenkinek klassz lenne élőben megcsodálnia.

A smaragdzöld Königssee Németországban

Rajzolni sem lehetne szebbet annál a környezetnél, ami a Königssee-t körülveszi. Ezért is tökéletes célpont azoknak, akik szeretnének kiszakadni a mindennapokból, és egy kicsit elcsendesedni, befelé figyelni. Németország déli szegletében, az osztrák határhoz közel eső Bajorországban található. A smaragdzöld tó vizének látványával képtelenség betelni, a közelében magasodó hatalmas hegyek pedig extraként fokozzák az esztétikai élményt. A Königssee a Berchtesgaden Nemzeti Parkban fekszik, a Schönau am Königssee nevű apró városkában. A csodaszép, hűvös vizű tó alig 7 km hosszú, és helyenként a 200 méteres mélységet is elérheti. Ha megmártózni nem is, hajókázni mindenképp érdemes a tavon a hidegebb hónapokban is, így közelebbről is szemügyre vehetjük a hagymakupolákkal diszített Szent Bertalan-templomot. A királyok tavának vize annyira tiszta, hogy akár ihatnánk is belőle – ezzel ki is érdemelte a Németország legtisztább vizű tavának járó elismerést.

Mesébe illő tavak, amik csodaszép színekben pompáznak

A rózsaszín Torrevieja Spanyolországban

Spanyolországban, Alicante városától nem messze található a Torrevieja-lagúna, ahol a rózsaszínű, sós víz hullámai nyaldossák a partokat. A tó csodás környezetben, a Lagunas de le Mata e Torrevieja Természeti Parkban található, ahol a másik sós vízű tavat, a kékeszöld színű La Matát is érdemes útba ejteni. A Torrevieja különleges árnyalata a vízben élő jótékony baktériumoknak köszönhető, melyek rózsaszín pigmenteket termelnek, illetve a kizárólag sós vízben élő, Dunaliella Salina nevű alga is hozzájárul a káprázatos színhez. A Torrevieja Európa legnagyobb kiterjedésű sós vizű tavai közé tartozik, és nem csak látványnak páratlan: a közelében lévő sós levegő tisztítja és regenerálja a légutakat, az alján található fekete színű iszap, ami ásványi anyagokban gazdag, enyhülést hoz az ízületi és izomfájdalmakra. A koronavírus-járvány miatti korlátozások eredményeként tavaly – 37 év után először – több száz flamingó fióka kelt ki a tó közelében.

Mesébe illő tavak, amik csodaszép színekben pompáznak

A türkizkék Lago Maggiore Olaszország és Svájc találkozásánál

Ez a mesébe illő tó Olaszországból Svájcba is átlóg, a neve azt jelenti, „A legnagyobb tó” – ez azonban csalóka, mert bár 64 km-es hosszával valóban a legnagyobb olasz tó, kiterjedését tekintve a második helyre szorul – a Garda-tó után –, és mélységével sem aranyérmes, ugyanis a Comói-tó megelőzi. A tengerszint felett csaknem 200 méteres magasságban elterülő tó 80%-a Olaszországban található, fennmaradó része pedig a szomszédos Svájcot ékesíti. A Lago Maggiore-n 11 sziget alakult ki, az egészen picitől a nagyobb kiterjedésűekig – ezek közül 9 Olaszországban, 2 pedig Svájcban található. A tó több különleges, mély vizet kedvelő halnak ad otthont, de a madarak számára is igazi paradicsom. A költözőmadarak számára állandó megállóhely a utazásaik során, így a hattyúk, sirályok, récék és vadkacsák mellett akár gólyákkal is találkozhatunk a türkizkék vízű tó partján, ami télen is leírhatatlanul szép látványt nyújt.

Mesébe illő tavak, amik csodaszép színekben pompáznak

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?