Indián nyár: hogyan raktározzunk a nyárból magunknak a téli napokra?

2020. szeptember 16. |

A késő nyári hangulat még átlengi mindennapjaink. De olyan jó lenne, ha kicsit magunkkal vihetnénk a melengető napsütést, a vibráló színeket, frissességet, ízeket, illatokat a következő hónapokra!

Ízőrzés

A legtöbb táplálkozási szaktanács egyetért abban, hogy a szezonális gyümölcsnél, a hazai termelők által megtermelt lokális termésnél nincs jobb az egészségünk szempontjából. Használjuk hát ki a nyár, az ősz minden ízét, gyümölcseinek, zöldségeinek vitaminjait amennyire csak lehet! Alkalmazzuk a kíméletes tartósító módokat, amelyekkel megőrizhetjük az indián nyár ízeit a gasztronómiai kínálat szempontjából kevésbé izgalmas napokra. Ha magunk nem vállalkozunk lekvárfőzésre, fűszernövények szárítására, keressük azokat termelőktől, megbízható forrásból.

Egészségmegőrzés

Az egészségünk, vitalitásunk felturbózására is fordulhatunk a természethez. A mi éghajlatunkon termő kamilla, csipkebogyó, bodza forrázata, a levendula és más gyógynövények illóolaj-kivonata mind-mind csupa jót adhat nekünk!

A nyár szépségápolási rutinja is eltér az elkövetkezendő hetekétől, hónapjaitól. Érdemes feltöltődnünk a napfénnyel, persze megfelelő védelemmel és megfelelő időszakban. Azonban érdemes lassan átállni az ősz „kihívásaira” a hűvösebb, szelesebb napokra, ami bőrápolásunkat is megváltoztatja kissé.

Viseljük magunkkal az ősz színeit!

Öltözködésünkben, öltözékünk kiegészítőivel is lassan átállunk más színvilágra. Ez jöhet belső igényből fakadóan, vagy a melegebb, réteges ruházatunk anyagszínei által akár. Persze van, aki szereti megtartani a nyárias színeket a frissesség érzésének megtartásáért. Változatossá tehetjük mindennapjaink különféle egyedi, hazai dizájnerek által készített ékszerekkel, táskákkal.

Zöldet a lelkünkbe

A környezetünkben még sok a zöld, a virág: még élvezzük ki lakáson kívül, amíg csak lehet! Otthonunkban pedig újítsunk be friss szerzeményeket.

Fussunk rövid nadrágban, bicajozzuk körbe például a Velencei-tavat, kiránduljunk még sokat az erdőben, üljünk a fűben, dobáljunk kavicsot a folyókba, ücsörögjünk egy tó partján figyelve a fény játékát. A kávézók teraszán dolgozzunk napközben, ha lehet, keljünk korábban, amíg világos van akkor. Együnk még fagyit, igyunk jeges limonádét!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!

Városban, zöldben: piknikezzünk a városban!

Városban, zöldben: piknikezzünk a városban!

Már közeledik az ősz, de még számos napos, meleg napot tartogat nekünk az elkövetkezendő néhány hét. Ha már nyaralásra, hosszabb utazásra nincs időnk, piknikeljünk a szabadban, a városban!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?