Indián nyár: hogyan raktározzunk a nyárból magunknak a téli napokra?

2020. szeptember 16.
A késő nyári hangulat még átlengi mindennapjaink. De olyan jó lenne, ha kicsit magunkkal vihetnénk a melengető napsütést, a vibráló színeket, frissességet, ízeket, illatokat a következő hónapokra!

Ízőrzés

A legtöbb táplálkozási szaktanács egyetért abban, hogy a szezonális gyümölcsnél, a hazai termelők által megtermelt lokális termésnél nincs jobb az egészségünk szempontjából. Használjuk hát ki a nyár, az ősz minden ízét, gyümölcseinek, zöldségeinek vitaminjait amennyire csak lehet! Alkalmazzuk a kíméletes tartósító módokat, amelyekkel megőrizhetjük az indián nyár ízeit a gasztronómiai kínálat szempontjából kevésbé izgalmas napokra. Ha magunk nem vállalkozunk lekvárfőzésre, fűszernövények szárítására, keressük azokat termelőktől, megbízható forrásból.

Egészségmegőrzés

Az egészségünk, vitalitásunk felturbózására is fordulhatunk a természethez. A mi éghajlatunkon termő kamilla, csipkebogyó, bodza forrázata, a levendula és más gyógynövények illóolaj-kivonata mind-mind csupa jót adhat nekünk!

A nyár szépségápolási rutinja is eltér az elkövetkezendő hetekétől, hónapjaitól. Érdemes feltöltődnünk a napfénnyel, persze megfelelő védelemmel és megfelelő időszakban. Azonban érdemes lassan átállni az ősz „kihívásaira” a hűvösebb, szelesebb napokra, ami bőrápolásunkat is megváltoztatja kissé.

Viseljük magunkkal az ősz színeit!

Öltözködésünkben, öltözékünk kiegészítőivel is lassan átállunk más színvilágra. Ez jöhet belső igényből fakadóan, vagy a melegebb, réteges ruházatunk anyagszínei által akár. Persze van, aki szereti megtartani a nyárias színeket a frissesség érzésének megtartásáért. Változatossá tehetjük mindennapjaink különféle egyedi, hazai dizájnerek által készített ékszerekkel, táskákkal.

Zöldet a lelkünkbe

A környezetünkben még sok a zöld, a virág: még élvezzük ki lakáson kívül, amíg csak lehet! Otthonunkban pedig újítsunk be friss szerzeményeket.

Fussunk rövid nadrágban, bicajozzuk körbe például a Velencei-tavat, kiránduljunk még sokat az erdőben, üljünk a fűben, dobáljunk kavicsot a folyókba, ücsörögjünk egy tó partján figyelve a fény játékát. A kávézók teraszán dolgozzunk napközben, ha lehet, keljünk korábban, amíg világos van akkor. Együnk még fagyit, igyunk jeges limonádét!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!