Hova és milyen feltételekkel utazhatunk? Mutatjuk az aktuális Covid-szabályokat!

2022. április 20.
Az utóbbi hetekben szerte a világon lazítani kezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozásokat. Egyre több országba válik egyre egyszerűbbé a beutazás, és a turistákra váró külföldi bárok, éttermek valamint egyéb szórakozóhelyek szabályai is folyamatosan enyhébbé válnak. Hogy segítsünk kicsit a tervezésben, az alábbiakban összegyűjtöttük a magyarok által legkedveltebb európai úti célokhoz kapcsolóló legfontosabb Covid-infókat.

Ausztria

ausztria

Ha nyaralás céljából érkezel az országba, a belépéshez az alábbi három okmányok egyikére lesz szükséged:

  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt
  • uniós oltási igazolás
  • múltbeli fertőzés igazolása.

A beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax, Nuvaxovid.

Április 16-tól kezdve csak az élelmiszert áruló boltokban, tömegközlekedésen, kórházakban, gyógyszertárakban és szociális otthonokban kell maszkot viselni.

Fontos tudni, hogy az ingázókra nem vonatkozik a jelenleg érvényben lévő szabály, tehát aki munka, iskola- vagy családlátogatás céljából utazik az országba, az már szabadon megteheti, nem kell semmilyen igazolás arról, hogy oltott, tesztelt vagy gyógyult.

További információért kattints.

Bulgária

bulgaria

A bolgár egészségügyi miniszter április 13-tól érvényes rendelete alapján Magyarországról bárki beutazhat Bulgáriába érvényes úti okmányok birtokában. Ez tehát azt jelenti, hogy a magyaroknak nem kell sem Covid-igazolványt, sem negatív teszteredményt felmutatni a belépéshez.

Az ország a kötelező maszkviselést is eltörölte a legtöbb beltéri nyilvános helyen, például a boltokban, bevásárlóközpontokban vagy edzőtermekben, és ugyanígy a társadalmi távolságtartás szabályai is megszűntek. A maszk használata csak a kórházakban, illetve a tömegközlekedésen kötelező.

További információért kattints.

Horvátország

horvatorszag

A horvát belügyminiszter április elején jelentette be, hogy szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldják az országban: azóta sem a határátlépésnél, sem az intézményekben nem kell oltási igazolást felmutatni, és kizárólag az egészségügyi intézményekben maradt kötelező a maszkviselés. Az európai uniós állampolgárok tehát korlátozások nélkül léphetnek be Horvátországba, míg más, nem uniós állampolgároknak rendelkezniük kell védettségi igazolással.

További információkért kattints.

Ciprus

ciprus

Április 18-tól kezdve a beoltott vagy gyógyult utasok oltási vagy gyógyultsági igazolással léphetnek be az országba. A hatóságok a Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V, Sinopharm, CovaVax, Sinovac, Covaxin, Sputnik Light (csak emlékeztető adagként az alapimmunizálási rendszerben) és Novavax Nuvaxovid vakcinákat fogadják el.

Fontos, hogy 18 év felett a kétdózisú vakcináknál szükség van a harmadik emlékeztető dózisra is, illetve egyszeri dózis esetén a második emlékeztető dózisra. Az olyan utasok oltási igazolásai, akik két adag kétdózisú vakcinából két adagot, vagy egy adag egydózisú vakcinából egy adagot kaptak, csak akkor fogadhatók el, ha kétdózisú vakcina esetében a második adag beadása, illetve egydózisú vakcina esetében az első adag beadása óta nem telt el 9 hónap. 18 éven aluliaknál az oltási ütemterv akkor tekinthető teljesítettnek, ha a kétadagos vakcina esetén az utas megkapta a második adagot, illetve felvette az egyadagos vakcinát anélkül, hogy a második vagy az első adag lejárati ideje lejárt volna.

Az oltatlanok, és akik nem rendelkeznek érvényes oltási- vagy gyógyultsági igazolással negatív gyorsteszt vagy negatív PCR-teszt birtokában utazhatnak be az országba.

Április 11-től a szabadban már nem kötelező maszkot viselni, beltéren és a tömegközlekedésen viszont továbbra is hordani kell. A nyaralás alatt célszerű végig magadnál tartani az oltási igazolványt a személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt, a különféle létesítmények (például bárok, éttermek, egyéb szórakozóhelyek) ugyanis kérhetik a bemutatását.

További információért kattints.

Málta

malta

Málta két kategóriába osztja az országokat a fertőzöttségi mutatók alapján: vörösre és pirosra. A piros országokból, ahová Magyarország is tartozik, karanténkötelezettség nélkül az alábbi három okmányok egyikével lehetséges a belépés Máltára:

  • EU oltási igazolás,
  • gyógyultság igazolása,
  • 72 óránál nem régebbi PCR-, vagy 24 óránál nem régebbi gyorsteszt.

Málta csak az EU által elismert oltásokat fogadja el, tehát a Pfizer-BioNtech, a Moderna, az Oxford-AstraZeneca (az Indiában gyártott kiszerelés kivételével), a Nuvaxovid és a Johnson & Johnson vakcinákat. A Johnson & Johnson esetében egy, a többi esetében két beadott oltásra van szükség.

Azoknak sem kell feltétlenül kétségbe esni, akik Covishield, Sinopharm, Sinovac vagy Bharat Biotech vakcinákat kaptak. Málta azoknak is engedélyezi a belépést, akik a két, EU által nem elismert oltás mellé felvettek egy harmadik, EU által elismert oltást is (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen), amennyiben a beadás után legalább 14 nap eltelt. A Magyarországon  beadott oltások közül Málta csak az orosz Sputnik V-t nem fogadja el első két oltásként.

A beutazáshoz előzetes regisztrációra is szükség van, amit ezen a linken lehet elintézni. Beltéren és a tömegközlekedésen továbbra is kötelező a maszkhasználat.

További információért kattints.

Franciaország

franciaorszag

A Franciaországba történő beutazáshoz nem lesz másra szükséged, mint az Európai Unió által elfogadott digitális Covid-igazolványra, vagy egy PCR-/antigéntesztre, vagy a gyógyultság igazolására. Az számít megfelelően beoltottnak, aki:

  • két adag Pfizer, Moderna, vagyAstra-Zeneca oltást kapott, és a második vakcina után legalább 7 nap eltelt,
  • egydózisú Janssen oltást kapott, és legalább 28 nap eltelt az oltás után.
  • két adag Sinopharm vagy Sinovac oltást is elfogadnak, amennyiben harmadikként egy Pfizer vagy Moderna vakcinát kaptál, és az oltási igazolás bizonyítja, hogy a beutazásra legalább 7 nappal a harmadik oltás beadása után kerül sor.

A Sputnik Franciaországban nem számít elfogadott oltásnak, még akkor sem, ha kaptál mellé egy harmadik, EU által elfogadott vakcinát.

A beltéri nyilvános terekben (üzletek, irodák, iskolák stb.) a maszkviselés 2022. március 14-től nem kötelező. A tömegközlekedési eszközökön még mindig kötelező a maszk.

További információért kattints.

Németország

nemetorszag

Március 3. óta minden országot eltávolítottak a magas kockázatú listáról, ami azt jelenti, hogy a Németországba beutazók számára a legtöbb korlátozás (előzetes regisztráció, karantén) megszűnt. A határt továbbra is oltottsági vagy felgyógyultsági igazolással, vagy egy 48 óránál nem régebbi PCR- illetve antigénteszt felmutatásával lehet átlépni. Az ország jelenleg a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Johnson & Johnson vakcinákat fogadja – nem árt tudni, hogy a Johnson & Johnson oltóanyagból Németországban két dózisra van szükség a teljes oltottsághoz.

A járványügyi szabályozások tartományonként eltérőek lehetnek, de az alábbi korlátozások jellemzően mindenhol érvényesek:

  • kötelező az orvosi maszk (műtős vagy FFP2-maszk) használata tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban.
  • Előfordulhat, hogy az oltási igazolványhoz kötik az üzletekbe való belépést (kivéve pl. az alapélelmiszereket árusító üzleteket, gyógyszertárakat, drogériákat, benzinkutakat).

További információért kattints.

Görögország

görögország

Görögországba is az alábbi három dokumentum egyikével lehet belépni: oltási igazolással, a betegségen való átesettséget igazoló okmánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-, illetve 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel. Jó hír, hogy a görögök az összes Magyarországon alkalmazott vakcinát elfogadják, beleértve a keletieket is.

Az országon belül közlekedő távolsági buszokra, hajókra, légi járatokra jelenleg csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal, illetve negatív teszteredménnyel lehet felszállni, és beltéren a maszkhasználat is kötelező. (A tömegközlekedési eszközökök és a szupermarketekben kifejezetten KN95/FFP2 maszkot követelik meg.)

A görög egészségügyi miniszter bejelentése szerint május 2-tól Görögország felfüggeszti az összes koronavírus miatti korlátozást. Tehát ha nyáron tervezel utazni, az országba ugyanúgy be tudsz majd lépni, mint a járvány előtt: nem lesz szükség Covid-igazolványra, és maszkot sem kell majd viselni a zárt területeken. A szabályokat azonban csak ideiglenesen függesztik fel, és várhatóan ősztől újra bevezetik őket.

További információért kattints.

Olaszország

olaszorszag

Az Olaszországba utazáshoz is szükséged lesz vagy egy uniós oltási igazolványra, vagy egy gyógyultágot igazoló okmányra, vagy egy, a belépést megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztre, vagy 72 órában elvégzett negatív PCR-tesztre.

Az országban a Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson&Johnson/Janssen vakcinákat fogadják el, illetve a Sputnik V és a Sinopharm oltásokat, de csak akkor, ha felvettél melléjük egy harmadik, EU által elismert oltást is (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson/Janssen).

Fontos, hogy az utazóknak minden esetben ki kell tölteniük egy előzetes regisztrációt, amit ezen a linken érhetsz el.

Április végéig továbbra is kötelező az úgynevezett erősített oltási igazolás (Super Green Pass) felmutatása – 12 éves kortól – a zárt edzőtermekben, uszodákban, konferenciákon, csoportos ünnepeken és rendezvényeken, tömeges kulturális eseményeken, diszkókban, mozikban, színházakban, és az egészségügyi intézetekben. Super Green Passt akkor kaphatsz, ha az utolsó oltás érvényessége nem haladja meg a 120 napot. Az emlékeztető oltás esetében nincsen határidő, tehát az a turista, aki esetleg már tavaly ősszel felvette a harmadik oltást, érvényes igazolással bír.

A vendéglátóhelyek zárt tereiben, szabadtéri előadásokon, nyitott stadionokban, repülőgépeken, vonatokon, hajókon, turistabuszokon elegendő az úgynevezett „egyszerű” oltási igazolás (Green Pass), amely legalább egy oltás felvételét, a betegségből történt gyógyulást vagy negatív teszteredményt bizonyítja.

Zárt térben, valamint szabadtéri csoportos és tömegeseményeken továbbra is kötelező az FFP2 típusú maszk viselése, amelyet minden tömegközlekedési eszközön, az üzletekben, mozikban, színházakban, sportcsarnokokban, nyitott stadionban is viselni kell.

Májustól várhatóan minden korlátozást eltörölnek.

További információért kattints.

Montenegró

montenegro

Március 11-től védettségi igazolás nélkül, a helyi járványügyi szabályok betartása mellett szabadon be lehet utazni az országba. A montenegrói hatóságok fokozottan ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását, amelyek megsértése – főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás vagy a gyülekezési tilalom megsértése – miatt a magánszemélyeket 100-tól 2000 euróig büntethetik.

Április 8-tól a védőmaszk csak egészségügyi intézményekben, kollektív szálláshelyeken és tömegközlekedési eszközökön kötelező.

További információért kattints.

Portugália

portugalia

Portugáliába is háromféleképpen léphetsz be:

  • EU oltási igazolással,
  • gyógyultság igazolásával,
  • vagy 24 óránál nem régebbi antigén, vagy 72 órán belüli PCR-teszttel.

Portugáliában a következő oltásokat fogadják el: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm , Sinovac, Bharat Biotech International, Verity Pharmaceuticals, Fiocruz, R-Pharm. A Sputnik vakcina az országban nem engedélyezett.

Az utazóknak előzetesen regisztrálniuk is kell, a szükséges nyomtatvány ezen a linken érheted el. 

A belső terekben és a tömegközlekedésen továbbra is kötelező a maszk használata.

További információért kattints.

Szlovénia

szlovenia

Magyarként feltétlen nélkül be lehet utazni az országba, tehát a belépéshez nincs szükség sem oltási igazolásra, sem a gyógyultság igazolására, sem negatív tesztre. Április 14-től az egészségügyi intézmények, az idősotthonok és a szociális jóléti intézmények kivételével eltörölték a kötelező maszkviselést a beltéri helyeken. Ettől kezdődően a maszk használata már csak javasolt, főként az idősek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára.

További információért kattints.

Spanyolország

spanyolorszag

Ha Spanyolország felé veszed az irányt, legyen nálad uniós oltási igazolvány, vagy egy igazolás, hogy átestél a fertőzésen, vagy pedig egy 24 óránál nem régebbi antigén, vagy 72 órán belüli PCR-teszt. Az országban elfogadják a Pfizer, a Janssen, a Moderna, az AstraZeneca, a Novarax, a Sinopharm, és a Sinovac vakcinákat. A Sputnik V vakcinát csak abban az esetben fogadják el, ha már emlékeztető oltást is kaptál a felsorolt oltások egyikéből.

Amennyiben nem rendelkezel EU digitális Covid-igazolással, a beutazás előtt ki kell töltened egy formanyomtatványt, amit ezen a linket tudsz elérni.

Az országban továbbra is kötelező maszkot viselni a tömegközlekedésen, valamint az üzletekben, boltokban és egyéb nyilvános zárt helyeken.

További információért kattints.

Törökország

torokorszag

A magyar állampolgárok korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar hatóság által kiállított, érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Azoknak, akik nincsenek beoltva, egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet, vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kell felmutatniuk.

A maszkviselés kizárólag a tömegközlekedési eszközökön, valamint a repülőtereken, iskolákban, kórházakban, mozikban és színházakban kötelező.

További információért kattints.

Fotó: Getty Images