Ezek a világ legjobb városai 2021-ben

2021. szeptember 29.
Minden évben összegzi és meghatározza a világ legjobb városainak rangsorát az utazásokkal foglalkozó Time Out, ám idén kétségtelenül más szempontokat is figyelembe kellett venniük a lista összeállításánál: a koronavírus-járványt és annak hatásait.

Több mint 27 ezer résztvevőnek a világ minden tájáról érkező visszajelzései alapján állítják össze minden évben a világ legjobb városainak listáját. A szempontok között van a gasztronómia, kultúra és éjszakai élet, a közösségi szemlélet és a környezet. Az értékelésnél fontos kérdés, mennyire könnyen lehet barátokat, szerelmet találni, mennyire befogadó a hangulat, és a helyi közösségek mennyire fogékonyak az aktivizmusra, fenntarthatóságra és más fontos ügyekre. 

legjobb-varos-2021

A teljes listán 37 város világváros szerepel, 2021-ben az élen San Francisco végzett. „A progresszivitás, elfogadás és fenntarthatóság tagadhatatlan kombinációjával biztosította be helyét a csúcson” – áll az értékelésben. Ez megmutatkozott például abban, hogy a helyi lakosok mennyire támogatták egymást a járvány alatt például azzal, hogy a helyi, kisebb vállalkozások támogatására, megmentésére gyűjtéseket szerveztek. De a rengeteg zöldterület is hozzájárult ahhoz, hogy San Francisco lett a világ legjobb városa idén, ami a koronavírus miatti lezárások idején különösen jó volt a lakóknak, amikor a szeretteikkel csak szabadtéren volt biztonságos találkozniuk.

A top 10-be az alábbi városok fértek még be (sorrendben): Amszterdam, Manchester, Koppenhága, New York, Montreal, Prága, Tel Aviv, Porto és Tokió. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezeken a városokon kívül nincs más fantasztikus (és valószínűleg megfizethetőbb) város is a világon, ami nem került fel a listára, ám úgy tűnik, a bizonytalanság idején a nagyobb városok voltak azok, amik inkább kitűntek a többi közül. „Idén azok a városok kerültek reflektorfénybe, melyek alkalmazkodtak egy olyan korszakhoz, amikor mindennél fontosabb volt a közösségi összefogás és szellem. Úgy tűnik, a nagyobb városokban voltak képesek jobban összefogni az emberek és támogatni egymást, ahogy a helyi üzleteket és szolgáltatókat is, és könnyebb volt megtalálni a kikapcsolódást és szórakozást ezekben a városokban idén” – mondta Caroline McGinn, a Time Out főszerkesztője.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash

Olvass tovább!