3+1 csodahely Európa-szerte a virágok szerelmeseinek

2022. május 14.
Tulipánvirágzás Hollandiában, reneszánsz szobrok felfedezése Olaszország leghíresebb kertjében, sziklafalon megbúvó botanikuskert Spanyolországban – ezek olyan pontjai Európának, amelyek ugyan egész évben varázslatosak, de a tavaszi, nyíló virágok még különlegesebbé teszik őket.

A magyarok 91%-a vallja, hogy az utazás és a nyaralás hozzájárulhat a mentális egészségünk javításához – derült ki egy reprezentatív felmérésből. „Kutatások kimutatták, hogy a mindennapi problémáktól való elszakadás mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve előnyös lehet. A nyaralás hatással lehet az életfelfogásunkra és a stressz-szintünkre.  Aki rendszeresen szabadságra megy, annál kisebb a szívbetegségek kockázata, és a munkájában motiváltabb marad – mondja Mráz Kata, a CGP Europe munkavállalók jóllétének támogatására szakosodott klinika vezetője. – Még a rövidebb szabadságok is hasznosak lehetnek, hiszen ezek a szünetek megszakítják a stresszes időszakokat, amelyek túlterheltséghez vagy kiégéshez vezetnek.”

europa-utazas-viragok

A vezető cseh utazási technológiai vállalat foglalási adatai azt mutatják, hogy mi, magyarok leginkább Európán belüli, 2-3 napos kiruccanásokat választunk. A tavaszi fáradtság leküzdésére is csodás lehet egy mini kikapcsolódás, pláne, ha beiktatunk egy fél-egynapos bóklászást egy-egy gyönyörű kertben. Az alábbi összeállítás Európa olyan kertjeibe kalauzol, ahol a növények mellett építészeti remekek, csodálatos panoráma is vár ránk, sőt, végül egy olyan szigetet ajánl, ami önmagában egy kis ékszerdoboz a tenger kékjében.

A világ legszebb tavaszi kertje (Lisse mellett, Hollandia): Keukenhof

A hollandiai tulipánok világhírűek. Aki testközelből szeretné látni a tulipánmezők virágzását, áprilisban vagy májusban érdemes Hollandiába látogatnia. Ebben az időszakban nyitja meg kapuit a világ legnagyobb virágparkja, az Európa kertjének is aposztrofált Keukenhof tulipánkert, ami idén március 24-től május 15-ig tart nyitva. A 32 hektárnyi területen évente több mint 7 millió virághagymát ültetnek el ősszel, hogy tavasszal virágba boruljanak. A kert nemcsak a tulipánokról szól (bár több mint 800 tulipánfajta van kiállítva!), hanem több nemzetközi ihletésű kertet is tartalmaz, köztük egy angolkertet, egy japánkertet és még egy rétet is.

A reggel 8 és este fél 8 között nyitva tartó park Lisse városka mellett található, Haarlemtől délre, Amszterdamtól délnyugatra (fél órán belül elérhető Hágából, Haarlemből, Leidenből és Amszterdamból is). Legegyszerűbben Magyarországról úgy közelíthetjük meg, ha elrepülünk Amszterdamba, ahonnan közvetlen busz is megy a kerthez. A parkot rengetegen látogatják, érdemes nyitásra érkezni és a jegyet előre megvenni. És mivel a jegy tartalmazza a „skip the line” funkciót, nem kell olyan sokáig várakozni a sorban a belépés előtt, így több idő marad a gyönyörködni a színes virágokban!

Barangolás a Mediciek korában (Firenze, Olaszország): Boboli-kert

Firenzében az Arno folyón átkelve kis boltokkal, antikváriumokkal teli szűk utcán juthatunk fel egy nagy térre a Pitti-palotához (Palazzo Pitti). A monumentális olasz műemlék mögött egy dombon helyezkedik el Olaszország leghíresebb kertje, a Boboli-kert, amelyet a 16. század közepén kezdtek el építeni a Mediciek kívánságára. Az immár 4,5 hektáron elhelyezkedő kert a természet és a művészet találkozásának csodája. Lugasok, ciprusfák között bóklászva szobrokra, szökőkutakra, mesterséges barlangra bukkanhatunk, az itt található amfiteátrumhoz köthetőek a világ első operaelőadásai. A kert felfedezésére érdemes több órát is szánni, közben megpihenhetünk egy padon vagy a fűben. A panoráma varázslatos a városra is, a felső teraszról pedig – ahol a Porcelángyűjtemény található – a Firenzét körülvevő olajfákkal, ciprusokkal teli dombokra és a régi városfalra nyílik kilátás. Ahogy Firenze, úgy a kert is számos filmben feltűnik. Langdon professzor és Sienna kerteken keresztüli menekülését 2 drónnal filmezték itt A Da Vinci-kód 3. részéhez.

Növényrengeteg a sziklafal tetején (Blanes, Spanyolország): Marimurtra botanikus kert

A Földközi-tenger egyik legszebb és leggazdagabb botanikus kertje szokatlan sziklakörnyezetben, a tenger mentén futó meredek sziklán található. A kertből kitekintve csodálatos kilátás nyílik a kék tengerre. Az 1921-ben épült botanikus kert Carl Faust német üzletember nevéhez köthető. A kert neve a Marimurtra a Mar, azaz tenger és a Murtra, azaz mirtuszfa szavakból tevődik össze. Öt kontinens flórájából több mint négyezer növényfajt fedezhetünk fel itt, pl. kaktuszokat, pálmafákat, vízi növényeket, páfrányokat. A növények között számos olyan példányt is találunk, amelyek különlegesek koruk vagy méretük miatt. A kertben számos rovar- és madárfaj is él, nagyon odafigyelnek a növények és állatok harmóniájára. A botanikus kert egyedi építészeti remeke a Linné-templom, amihez levezető lépcsősorról bámulatos látvány tárul elénk a lépcsőt övező növényekkel, a különleges kupolás épülettel, és mögötte a tenger kékjével.

A Costa Brava-i Blanes városát a legkönnyebben Barcelonából közelíthetjük meg, ahonnan Blanes-be közel kétórás tömegközlekedéssel juthatunk el, ahonnan akár fel is sétálhatunk a botanikus kerthez, de a buszozást is választhatjuk a festői hegy tetejére.

+1: Szantorini és a rózsaszín virágok

Szantorini az Égei-tengerben fekvő Kikládok egyik szigete. Kétségkívül a világ egyik legszebb és legromantikusabb helye. A látványos naplementék, a hagyományos fehérre meszelt házak és az óceán lélegzetelállító látványa teszi ezt a szigetet olyan különlegessé. És persze a csodálatos bougainvillea, ami mély fukszia színével tökéletes dekorációként szolgál minden fehér házhoz. És bár egyes házakat művirágokkal díszítenek (igen, ez is előfordul), legalább egyszer látni kell az igazit! A virágzás április végén kezdődik, és egész nyáron át tart. De nem lenne jobb elkerülni a legforgalmasabb hónapokat Görögországban? A perzselő hőmérsékletről nem is beszélve? Épp ezért a tavasz az ideális időszak, hogy meglátogassuk ezt a lenyűgöző szigetet!

Forrás: kiwi.com, Fotó: Unsplash

Olvass tovább!