3 szuper úticél hétvégi kiruccanáshoz a szomszédos Ausztriában

2021. augusztus 08.
Pár órás utazással olyan csodás helyekre juthatunk el, mint amilyen a hamvaiból újraéledt Lienz városa, vagy a kirchbergi sajtoda, ahol a tejadó tehenek komolyzenét hallgatnak a stresszmentes életért.

Ausztriában sok más mellett az a nagyszerű, hogy télen és nyáron is felejthetetlen élményekkel és szemet gyönyörködtető látvánnyal vár. Mivel Magyarországtól karnyújtásnyira található, nem kell gyötrelmesen hosszan utazni ahhoz, hogy egy kicsit kizökkenj a hétköznapokból. Épp ezért tökéletes választás akkor is, ha nem heteken át tartó vakációt szervezel, hanem egy rövidebb kiruccanással is beéred.

3 csodás úticél Ausztriában - Tirol, Lienz

Beutazás Ausztriába

A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint  – cikkünk megírásakor – Ausztriába az alábbi feltételekkel lehet beutazni Magyarországról:

  • „48 órán belüli antigén vagy 72 órán belüli PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY
  • orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett vagy hogy esetében 90 napon belül vérvizsgálat (szérum, plazma vagy teljes vérkép) alapján antitest kimutatására került sor ,VAGY
  • igazolás arról, hogy az utazót a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson, a Moderna, a Sinopharm vagy a Sinovac oltásával beoltották.

A 12 év alatti gyermekekkel szemben nincs tesztelési kötelezettség, a 12 és 18 év közötti nem oltott és nem gyógyult gyermekek viszont  teszt bemutatására kötelesek. 

A magyar védettségi igazolvány nem elfogadott. Az uniós digitális Covid-igazolvány abban az esetben jogosít belépésre, ha az az alábbi oltóanyagok valamelyikét tartalmazza: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson, Moderna, Sinopharm, vagy Sinovac.

Fontos, hogy indulás előtt mindig ellenőrizd az aktuális rendelkezéseket! A Konzuli Szolgálat honlapján naprakész információkat találhatsz a beutazással és a hazatéréssel kapcsolatban egyaránt.

3 csodás úticél Ausztriában - Tirol, Lienz

Lienz

Kelet-Tirol 2.500 kilométernyi gyalogúttal, 6 hegyivasúttal, 560 kilométernyi hegyikerékpár-útvonallal, fürdőtóval, vízi- és repülősport lehetőségekkel várja az aktív pihenésre vágyókat. Lienz gazdag történelmi és kulturális örökséggel is rendelkezik. A látnivalókhoz tartozik a Schloss Bruck, ami a város jelképévé is vált. A hatalmas várat 1252-ben építették, napjainkban a városi múzeumnak ad otthont. Öregtornyából jól belátható a lienzi völgy. Lienz télen igazi síparadicsom, hiszen két közeli, kitűnő síterület is várja a téli sportok szerelmeseit. A Hochstein és Zettersfeld sípályák körülbelül 5 perces autózással érhetők el, de a városban lévő szállodák többsége ingyenes buszszolgáltatást biztosít a vendégeiknek.

Kirchberg

Tirol tartományában, Salzburgtól mindössze 85 km-re, a lenyűgöző Kitzbüheli Alpok, és a világhírű, pezsgő életű Kitzbühel városától 6 km-re fekszik Kirchberg. A mesébe illő városka kedvező fekvésének köszönhetően télen és nyáron is kínál sportolási lehetőségeket. Nyáron és ősszel, a varázslatos hangulatú hegyekben különleges élményeket kínál a természet: kirándulások, nordic walking, kerékpározás, lovaglás, teke, fallabda, tenisz és golf gondoskodik az aktív pihenésről.

A Kalsplatzl egy tiroli hütte, aminél szebb helyet el sem lehet képzelni a sajtkóstoláshoz, sőt a sajtkészítéshez sem, hiszen minden adott ahhoz, hogy a tehenek jól érezzék magukat. A tejtermékek helyben készülnek, így amellett, hogy egészséges fogásokkal várják a vendégeket, garantáltan óvják a környezetet is (nincs szükség sem a nyersanyagok, sem a kész termékek hosszú utaztatására). A hütte házigazdája maga szolgálja fel vendégeinek mindazt a földi jót, amivel a csodás alpesi környezet megajándékozza: helyben készült sajtkülönlegességeket, frissen sült barna kenyeret, házi vajat, fügemustárt és egyéb ínycsiklandó étkeket. A biofűnyírónak is nevezett tehenek a téli hónapokat egy jól felszerelt farmon töltik Kirchbergben, ahol szintén felkereshetjük őket.

3 csodás úticél Ausztriában - Tirol, Lienz

Weinviertel régió

A Weinviertelben, Ausztria legnagyobb szőlőtermő régiójában kedves dombhátak, hangulatos szőlőskertek és pincesorok határozzák uralják a tájat. A bor mellett azonban más örömök is várják az ide érkezőket: az alpakák és lámák ideális társaságot nyújtanak egy könnyed sétához. Az élmény egyáltalán nem mindennapi: a kicsiket és a nagyokat is jókedvre deríti. 

A Weinviertel régióban összesen nyolc alpakafarm található, ezek között több olyan is akad, ahol az alpakák mellett lámák is élnek. Vezetett túrákon a résztvevők először megismerkedhetnek az állatokkal, azután szívmelengető társaságukban felfedezhetik a környéket. Egy vagy két órányi szórakoztató túrázást követően az állatok visszatérnek a farmjukra, a vendégek pedig a helyi éttermek vagy borozók egyikében gasztronómiai élményszerzéssel fejezhetik be méltón a kirándulást.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?