10 mutatós kabinbőrönd, és tippek, hogyan válaszd ki a kedvenced

2022. április 20.
Pár napos kiruccanáshoz megteszi egy kabinbőrönd is, ám a kiválasztásánál jobb, ha nem csak a színét nézed.

Repülős utazás megtervezéséhez a mérőszalag legalább annyira fontos, mint az útikönyv, hisz a pakkunknak bele kell férnie a légitársaságok fukarul megszabott centijeibe. Kabinbőrönd esetén pláne fontos ismerni a korlátainkat, pár centi eltérés, és annyi a megspórolt poggyászköltségnek. Persze tudják ezt a márkák is, és szép számmal találunk opciót a méretkategóriára, ám így is érdemes néhány dolgot mérlegelni vásárlás előtt.

Fotó: Christian Vierig/Getty Images

Hogyan válassz kabinbőröndöt?

  • Elsőként csekkold, hogy a légitársaság milyen méretig fogadja el a fedélzetre felvihető bőröndöt, és ehhez igazítsd a szűrést. Számos gyártónál légitársaság szerint is választhatsz, ám még jobb, ha azt is nézed, kik fogadják még el az adott típust. Minél hosszabb a légitársaságok listája, annál esélyesebb, hogy későbbi utazásaid során is megfelelő lesz a bőrönd.
  • Nem csak a mérete, a súlya is fontos. 2-5 kiló közötti szórással találunk kabinbőröndöket, ami talán nem tűnik nagynak, ám a legtöbb légitársaság korlátozza a felvihető pakk súlyát, ezért nem mindegy, mennyi a holmid és mennyi a bőrönd súlya.
  • Egy kósza pillantást érdemes vetni arra is, mekkora a bőrönd űrtartalma. Gyártmánytól függően 6-8 liter különbségek is adódhatnak, ami nem mindegy egy plusz pár cipő vagy egy-két pulcsi bepakolásakor.
  • Hogy kemény- vagy puhafalú legyen, elsősorban ízlés dolga, a kemény mellett szólhat, hogy kisebb az esély a ruhák gyűrődésére, illetve minden holminkat jobban védi ütődés, nyomódás esetén a kemény bőröndborítás.

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

 

  • Ha van rá lehetőséged, érdemes vásárlás előtt kipróbálni a bőröndöt, főként annak kerekei és fogantyúja miatt. Utóbbinál a fő, hogy elég hosszú legyen (bár nagy eltéréseket e tekintetben nem kell várni), a kerekek kérdése azonban már más tészta. Alapvetés, hogy könnyen guruljanak, forduljanak, és az sem mindegy, mennyire strapabírók. Igaz, nehéz ránézésre eldönteni, mit bír, ha pár év garanciát adnak a bőröndre, már megnyugtató lehet. A kerekek számát illetően a 4 kerekesek most határozottan divatosabbnak számítanak könnyű irányíthatóságuk miatt, azt azonban érdemes mérlegelni, hogy a kétkerekes változatok űrtartalma sok esetben nagyobb, így több minden elfér bennük.
  • A belső kialakítás mellett (zsebek, fakkok, ruhát tartó övek) mellett praktikus, ha van külső, cipzáros rekesz is a bőröndön, amibe a tablettől az e-bookig sok mindent eltehetünk. Mi több, vannak, amik az alaptartozék számzár mellett USB-porttal is rendelkeznek, melyhez belülről power bankünket csatlakoztatva megkönnyíti eszközeink töltését. Plusz extrát jelenthet ezen felül a bővíthetőség is.
  • Árban 15-20 ezer forinttól nagyjából a csillagos égig tart a választék, amit befolyásol az anyag, minőség, és persze a márka is. Szerencsére minden árkategóriában találni szépeket, mutatunk rájuk mi is pár példát.

Mandarina Duck 176 €

American Tourister 66 990 Ft

Puccini – Modivo 36 750 Ft

Parfois 25 995 Ft

Samsonite – answear.hu 128 990 Ft

Karl Lagerfeld 575 €

Tumi 300 000 Ft

Delsey – ecipo.hu 121 320 Ft

Herschel 179,99 €

Lasocki – CCC 29 995 Ft

Ezt olvastad már?