Kuba: ahol másképp múlnak a percek

2022. május 02.
Sokunknak plátói a viszonya Kubával: ő nem ismer minket, mi viszont rajongunk érte. Odavagyunk a természetes egyszerűségéért, a mezítláb rohangáló srácaiért, az utcazenészeiért, az örök nyárért, a salsáért, az oldtimer autókért, a koktélokért. Camejo Anna viszont elmondhatja magáról, hogy az ő szerelme beteljesült, ugyanis a budapesti lány az egyetlen kubai magyar, aki a kétezres években szerzett kubai személyi igazolványt – és az ezzel járó jogokat.

Azt mondják a kubaiakra, hogy ők a leglatinabbak a latinok közül. Szerinted miért?

Mert a szigeten megállt az idő, a lakosai a régi, emberibb időkben ragadtak, és folyton táncolnak, énekelnek, mulatnak. Valamelyik házból vagy bárból mindig kihallatszik az utcára a muzsika, és ha azt meghallja egy arra járó gyalogos, azonnal elkezd dúdolni vagy fütyörészni, és pár táncmozdulatot is lejt mellé. Kubában együtt lélegzik mindenki.

kuba-utazas-magazin-havanna-ido

Az sem lohasztja a jókedvüket, hogy havi harminc dollárt keresnek, és hogy az alapvető dolgokért – például a vécépapírért – küzdeniük kell?

A mindennapok valóban sokkal több energiát követelnek Kubában, mint a modern Európában, de őket ez nem nyomasztja. Folyamatosan kommunikálnak egymással: ha valaki tudomást szerez róla, hogy a város szélére kenyér érkezett, akkor nem tartja magában az információt, hanem azonnal szól a szomszédoknak, rokonoknak. Azt nem mondom, hogy a pénz nem beszédtéma, de nem panaszkodnak folyton a szegénység miatt. Kubában nem dobnak ki semmit, ha valami elromlik, megjavítják, ha a ruha kiszakad, befoltozzák. Csomó régi mesterség aranykorát éli, sokkal több cipész van, mint bárhol máshol a világon.

Talán pont amiatt, hogy Kubában le van lassulva minden, van idő visszanyúlni a régi értékekhez is.

Ez volt az, amibe beleszerettem, amikor először Havannában jártam. Az emberi értékek nagyon a helyén vannak, időt és energiát hagynak a fontos pillanatok megélésére. Kubában az idő relatív dolog, ott teljesen másképp múlnak a percek. A szigetország mindent ad, de olyan ritmusban és akkor, amikor az a legjobb. Európai gondolkodásmóddal ezt egy picit nehéz elfogadni, mi sajnos sokszor görcsösen ragaszkodunk az elképzeléseinkhez.

kuba-utazas-magazin-havanna-ido

Az, hogy az internet kevés helyen elérhető az országban, szintén hozzásegít az idő lelassításához.

Naná! Kubában csak a helyieknek van mobilnetjük, nekik is csak 2017 óta. Régen az is bonyolult volt, hogy e-mailt olvassanak. A turisták csak egy-két kávézóban jutnak wifihez, és ott sincs mindig hálózat.

Számomra egyszerre abszurd és csodálatos, hogy egy ennyire zárt országban az emberek tudnak szabad lelkülettel élni.

Kuba a végletek országa, egyszerre minden lehetséges és minden tilos. A szabadságnak teljesen más formáját ismerik ott, ők legbelül, a lelkükben élik meg a szabadságot.

kuba-utazas-magazin-havanna-ido

Férjeddel, Luisszal, közösen vezetitek a vállalkozásotokat. Miután összeházasodtatok, jó ideg az ő családjával éltél együtt. Milyen egy kubai anyós?

Az én anyósom nem egy tipikus latin vérű nő, ő inkább csendes és alkalmazkodó, ellenben a MAMMA-típusú kubaiakkal – csupa nagybetűkkel –, akik nagyon határozottan és hangosan igazgatják a családot. (Nevet.) A mi mammánk is karakán, de ő lágyan viszi végig az elképzeléseit. Teljesen természetes volt a kubai családba belesimulni, soha nem tekintettek rám idegenként.

Ők tanítottak meg téged a kubai jegyrendszer használatára is.

Igen, a helyieket jegyrendszerrel segíti az állam, a henteshez, a pékhez és a kávéárushoz is egy kis füzetkével a hónuk alatt érkeznek. Oldalain olyan alapvető élelmiszerek találhatók meg, mint a kenyér, a bab, a rizs és bizonyos fűszerfélék, illetve néha tojás, cigaretta, rum és húsféle is van a listán, de ezek csak nagyon ritkán. Családonként egy füzet jár, és megvan, hogy egy fő mennyi portékát vihet haza havonta.

kuba-utazas-magazin-havanna-ido

A bodegákban, a jegyrendszeres üzletekben turista nem is vásárolhat?

Csak kubai állampolgárok lehetnek a jegyrendszer részei, és azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, szóval most már én is. A turisták fotózni mennek a bodegákba, hiszen vizuális szempontból is élményt jelentenek.

Csakúgy, mint a kubai nők.

Őket nem lehet túlöltözni, olyanok, mint a pávák. (Nevet.) Vannak, akik abból élnek meg, hogy felveszik a legszínesebb, hagyományos kubai ruhájukat, jól kirúzsozzák a szájukat, hogy ha puszit adnak, akkor annak biztosan ott maradjon a nyoma az arcon. Ha le szeretnéd fényképezni őket, azért elkérnek akár tíz eurót is.

Amikor a szigeten vagy, te is merészebben, színesebben öltözöl?

Ha Kubában elmegyünk bulizni, akkor sokkal bátrabban kicsicsázom magam, mint Magyarországon, de még így sem szárnyalom túl a helyieket. (Nevet.) A salsabárokban nagyon magas sarkú cipőkben és csilivili ruhákban táncolnak a nők.

A férfi- és női szerepek mennyire tradicionálisak Kubában?

A kubai cseppet sem olyan „férfista” nép, mint talán néhányan gondolnák. A férfista szót a férjem találta ki, spanyolból fordította le. A kubai férfiak imádnak főzni, az apukák ugyanannyit vigyáznak a gyerekekre, mint az anyukák. Egyedül sofőrből van kevesebb női, mint férfi, de annak is csak praktikus oka van: az oldtimerek kormányának elfordításához komoly fizikai erőre van szükség. Kubában igen udvariasak a férfiak, amit a nők élveznek is, sőt el is várják, hogy kinyissák előttük az ajtót, kisegítsék őket az autóból, töltsenek nekik italt, cipekedjenek helyettük.

Az interjú folytatását megtalálod a friss Marie Claire-ben!