Mi a helyzet Oslóban? 5 izgalmas újdonság a norvég fővárosból

2022. július 02.
Oslo kulturális élete ismét pezseg: a kreativitás és művészetek egyik fontos központjaként ismert városra is komoly hatással volt a járványhelyzet, beleértve a művészeti kiállításokat, megnyitókat és előadásokat. Idén viszont a norvég főváros a tőle megszokott kreatív pompájában tér vissza, és számos újdonságot tartogat nyárra és az év második felére. Lássunk néhányat!

Nyolc év után megnyílik a Nemzeti Múzeum

Június 11-én, nyolc év építkezés után megnyitotta kapuit Oslóban Norvégia Nemzeti Múzeuma, a Nasjonalmuseet, ahol egyesül a művészet, a dizájn és az építészet. Több mint 800 terem alkotja, amelyekben 6500 műtárgy megtekinthető – ezzel ez lett Skandinávia legnagyobb múzeuma.

Nemzeti-muzeum-norvegia

Az első emeleten a dizájn és a kézművesség áll a középpontban, ezeréves kárpitokkal, aprólékos mintázatú szekrényekkel, lenyűgöző ruhakölteményekkel és több ezer éves szobrokkal. A második emelet a képzőművészeté, külön Munch-szobával, tisztelegve a norvég expresszionista festő, Edvard Munch előtt. Itt kap helyt többek között Munch egyik legismertebb Sikoly-verziója is – igen, több is létezik: egy másik például a szintén Oslóban található Munch Múzeumban (Munchmuseet), ami 2021-ben nyílt, és ezzel ez lett a legnagyobb gyűjteményt befogadó művészeti intézmény, amelyet egyetlen művésznek szenteltek.

Nemzeti-muzeum-norvegia

Más nagy nevek alkotásai is megtekinthetők lesznek a Nasjonalmuseetban, mint például Monet, Manet, Degas és Rodin munkái. A harmadik emeleten található Light Room pedig kétségkívül az épület egyik különlegessége 7 méteres üveg- és márványfalaival. A múzeum I Call it Art című időszakos kiállítása szeptember közepéig látogatható, amelynek keretében norvég művészek kortárs alkotásait állítják ki.

Tracey Emin 18 tonnás bronzszobra: The Mother

Az említett, 2021 októberében nyílt Munchmuseet azt a gyűjteményt mutatja be, amelyet a festő hagyott a városra. Az üveg-acél épületet az Estudio Herreros nevű spanyol cég tervezte: ez előtt áll – erős kontrasztot képezve – a brit művész, Tracey Emin vadonatúj bronzszobra, egy 9 méter magas női akt, amelyet június 9-én helyeztek ide, újdonsült lakhelyére. A szobrot, ami egy, a múzeum melletti virágos réten ül, The Mother névre keresztelték.

Tracey Emin

A szobor elkészítésében Emint erős női karakterek, köztük saját édesanyja ihlette, de a szobrász célja nem az volt, hogy „egy konkrét anyát” formáljon meg, hanem általában véve „az anyát” mint karaktert, magában foglalva az erőt, az alázatot, a kecsességet, a védelmezést.

A Satrycorn rendhagyó black metál kiállítása a Munchmuseetban

Ezúttal is a Munchmuseetban találjuk magunkat, ahol az oslói Satrycorn nevű metál/heavy metál együttes nem hétköznapi kiállítása látogatható augusztus 28-ig, ami a black metál zenének és Edvard Munch 19. század végi festményeinek izgalmasnak ígérkező kombinációján alapul. A múzeum a Satrycornt kérte fel, hogy zenét komponáljon a múzeum gyűjteményének egyes alkotásaihoz, főként festményekhez és grafikákhoz. A különleges kiállítás az úgynevezett sötét szobában zajlik, és sokaknak félelmetes, felkavaró, kizökkentő tapasztalás lehet, de ha hozzászokunk a sötétséghez és az együttes sajátos hangzásához, majd összhangba kerülünk a produkcióval, maradandó élményben lehet részünk.

Oslo - Munch Museum

Több mint könyvtár: a jövőbe repít a Deichman Bjørvika könyvtár

A Future Libraryként is elhíresült Deichman Könyvtár sokkal többet nyújt, mint egy átlagos könyvtár. Oslo egyik fő küldetése hosszú évek óta, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a kultúrát – és ebben nagyon jó úton jár. Új könyvtára amellett, hogy szép könyvgyűjteménnyel rendelkezik, találkozópont, tanulóhely és a szó visszafogottabb értelmében szórakozóhely is – van itt lehetőség többek között varrni vagy zongorázni is.

Deichman Main Library Oslo

A Deichman-könyvtárak (Deichmanske bibliotek) Oslo nyilvános könyvtárhálózata, amelyet Carl Deichman alapított a 18. században, és azóta 22 könyvtárból áll. A mostani az eddigi legnagyobb hatszintes épületével, ráadásul nemcsak óriási könyvgyűjteménnyel büszkélkedhet, de több, kiadatlan és ezáltal a világ előtt eddig ismeretlen kézirattal is. Június 12-én került sor például Karl Ove Knausgård, Ocean Vuong és Tsitsi Dangarembga szerzők három új kéziratának átadási ceremóniájára, de a jövőben is számíthatunk hasonló eseményekre.

oslo-hotel-sommerro

Villamosenergia-hivatalból art deco stílusú luxushotel

Nem véletlenül sorolták 2022 legjobban várt, újonnan nyíló hotelei közé. A Sommero Hotel tetején lesz városszerte az első, egész évben üzemelő tetőtéri medence. Oslo egykori villamosenergia-hivatalából alakították át art deco stílusú szállodává, amely így az épület eredeti, ’30-as évekbeli pompájában nyílik meg szeptember 1-jén. Az eredeti épületben korabeli bútorok és műalkotások mellett kontrasztként modern tetőtéri komplexum is lesz, amely többek között magában foglalja a japán–skandináv konyhájáról híres TAK Oslo éttermet, szaunákat és szabadtéri medencét. Az alagsori nyilvános fürdőket meghagyták eredeti funkciójuk szerint, így ez is wellness-részleg lesz. Az új komplexum szeptemberben nyílik, a wellness pedig majd novemberben.

Szerző: Német Míra gyakornok Fotó: Getty Images Forrás: lonelyplanet.com

Olvass tovább!