Nyaralás alatt, a vízparton menstruálsz? Semmi sincs veszve!

2022. július 27.
Még van egy hónap a nyárból, nincs vége a vakációnak és a strandolásnak. Nem szabad hagynunk, hogy a menstruáció és a velejáró tünetek tönkretegyék a várva várt nyaralást. Érdemes előre felkészülni és néhány apróságra odafigyelni, de ha ezek megvannak, semmi sem állhatja útját a kikapcsolódásnak.

Ha fogamzásgátlót szedsz

A hormonális fogamzásgátlók segítségével jobban megtervezhető és megjósolható, sőt akár teljesen arrébb is tolható a menstruáció időpontja, de az utóbbi esetben mindenképpen konzultálj a kezelőorvosoddal is. Ne felejtsd el megszámolni, hány tablettát tudsz még beszedni a levélről, és ha kell, pakolj el egy újabb adagot is.

nyaralas-menstruacio-vizpart

Ne riadj vissza az aktivitástól

Egy kis jóga vagy nyújtás enyhítheti a mestruációs görcsöket. Egyél könnyű ételeket, amik feltöltik a szervezetet, például leveles zöldségeket, babot, vasban gazdag lencsét és diót. Igyál sok vizet és nassolj gyümölcsöt, de kerüld a kávét és az alkoholt. Az előbbi erősíti a görcsöket, dehidratál és emésztési problémákat is okoz, az utóbbi pedig másnaposságot okoz.

Nézz utána, hol vásárolhatsz higiéniai termékeket

Bizonyos országok általában szélesebb termékválasztékkal rendelkeznek, de Afrika és Ázsia egyes területein korlátozott a hozzáférés a mestruációs eszközökhöz, különösen az eldobható fajtákhoz. Sok országban nem a szupermarketekben, hanem a gyógyszertárakban találod meg őket.

Tervezz a menstruációdhoz

A pirosbetűs napokon ne terheld le magad. Engedj meg magadnak egy kis kényeztetést, például kóstolj meg sok helyi finomságot.

Szexelj vagy maszturbálj

Az orgazmus természetes fájdalomcsillapító: lerövidíti a vérzést az orgazmussal járó belső összehúzódások miatt, amelyek képesek több vért kiszorítani. Pakold be kedvenc szexjátékodat is a bőröndbe!

Ezeket ne hagyd otthon

Mindenképpen vigyél magaddal görcsoldót, hogy ne gyógyszervásárlással teljen a nyaralás. A gyógynövényteáidat sem érdemes otthon hagyni, különösen, ha olyan országokba utazol, ahol nehéz fájdalomcsillapítóhoz jutni.

Ha beütött a crach

A meleg enyhíti a görcsöket, ezért vigyünk magunkkal melegítőpárnát, vegyünk egy forró fürdőt.

Fürdés

Nyugodtan menj úszni, csak használj tampont vagy menstruációs kelyhet, hogy ne kelljen a szivárgás miatt aggódnod.

Menstruáció kempingezés közben

Kempingezés vagy túrázás közben higiéniai problémáink adódhatnak, mert lehet, hogy korlátozott a vízhez való hozzáférés. Vigyél magaddal kézfertőtlenítőt, higiéniai törlőkendőt, esetleg gumikesztyűt. Ha menstruációs kelyhet használsz, ivóvízzel kimoshatod, vagy egyszerűen letörölheted vécépapírral, majd, amikor teheted, forró vízben sterilizáld.

Környezetbarát eszközök

Az elmúlt néhány évben a menstruációs kehely igazán népszerűvé vált. Az újrafelhasználhatósága miatt nemcsak környezetbarát, de a pénztárcádat is kíméli, hiszen nem kell havonta költened eldobható tamponra és betétre. Ha a vakáción is ezt szeretnéd használni, győződj meg arról, hogy utazás közben is megfelelően ki tudod-e tisztítani. A kelyhet akár 12 órán keresztül is bent hagyod, a menstruációs bugyit pedig akár egész nap is viselheted akár önmagában, akár tamponnal kiegészítve – ahogy neked kényelmes.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!