Happy Hétfő, a magyar startup világ San Franciscó-i irodáiban

2013. október 21.
Utazó tudósítónk, Szakonyi Noémi Veronika első napjának beszámolója következik a magyar startup világ San Franciscó-i irodáiból - női szemmel.Tölts egy napot a San Franciscó-i Ustream irodában, ahol a munka egyben szórakozás is!

Happy hétfő

Hétvégén érkeztem meg San Franciscóba, így volt egy kis időm, hogy felfedezzem ezt a sokszínű várost, ami pont olyan, mint egy kis európai sziget Amerika és Ázsia között. A nap mindig süt, az ég pedig gyönyörű kék. De a kliséket félretéve: a város nemcsak negyedeiben sokféle, hanem az itt élő emberek is nagyon másak, hiszen a világ legkülönbözőbb szegleteiből költöztek ide. A zsúfolt kínai negyed zsongása, a hangulatos olasz utcácskák harsány hangjai, a japánok rendezettsége és a mexikói ízek forgataga az életet valahogy lassúbb, derűsebb színben tünteti fel. A filmekből visszaköszönő lejtők és a legendás villamosok álomszerűsége hirtelen valósággá vált, és mire feleszméltem, már hétfő reggel volt…

Amikor megállt a troli a Szilícium-völgy peremén, az ezerarcú város egy újabb szegletében találtam magam. Lekászálódtam a buszról félig kihűlt kávémmal, és megállapítottam, hogy egy másik San Franciscóban vagyok. Az eddig meredek, keskeny kis utcák színes házacskáit közepes méretű, kocka alakú épületek, hangulatosan egyszerű kávézók és minimál stílusú éttermek váltották fel. Sokan kutyákkal, kövér bagelekkel a kezükben, ráérősen köszöntötték a hét első munkanapját. A fiatalok longboardon, kávéval a hónuk alatt gurultak be egy-egy nagyobb, gondosan megtervezett téglaépület hatalmas üvegajtaján.

Az egyik ilyen épület negyedik emeletén található a Ustream San Franciscó-i irodája. A házban több startupnak is van irodája – az üvegfalakon át betekintést nyerhetünk az izgalmasnak tűnő munkafolyamatokba. Sajnos nem volt sok időm bámészkodni, mert az előttem besuhanó, jól öltözött longboardos srác udvariasan nyitva tartotta a lift ajtaját, így beszálltam. Mindketten a negyedik emeletre tartottunk, és nemsokára az is világossá vált, hogy a Ustream egyik fiatal fejlesztőjéhez volt szerencsém.

Az irodában Victoria Levy, a Ustream szemtelenül fiatal, magabiztos és okos PR-specialistája vezetett körbe. Az egész hely olyan harmonikus volt, mintha egy külön kis világban jártam volna. Volt, aki az íróasztalánál a számítógépén dolgozott, más a hatalmas konyhában, reggelizés közben olvasta a híreket, néhányan egy nagy kivetítő előtt élő közvetítést néztek, miközben a kutyáik az asztal alatt elhelyezett kis kosárkában pihentek. Az iroda nagy, mégis barátságos, kényelmes, kreatív és inspiráló. Kanapés sarkok vannak kialakítva, különböző tárgyalószobák – köztük a híres Budapest-szoba szarvasagancsokkal és egyéb relikviákkal díszítve –, étkezőasztalok, így mindenki egy kicsit otthon érezheti magát.

Victoria segítségével három teljesen különböző, izgalmas és inspiráló nővel volt alkalmam beszélgetni, akik segítettek közelebb kerülni a Ustream világához. Mindhárman itt dolgoznak évek óta, de különböző a stílusuk, a hátterük és az életkoruk is.

Az első bejegyzésemben Joanna Dorfman médiamenedzsert mutatom be nektek. Joanna igazából egy vagány hipszter, aki imádja a divatot (szabadidejében style porn címen fashionblogot is vezet) és a délutáni happy hourözéseket a barátaival. Angol szakon végzett, és elmondása szerint sosem értett igazán a technológiához, viszont a Ustream már a kezdetektől fogva nagyon tetszett neki. Annak is örül, hogy mivel San Francisco egy kicsit slamposabb a többi amerikai nagyvárosnál, ezért itt majdnem mindent fel lehet venni. Joannának ez remek lehetőség, hogy igazi kaméleonná váljon akár a munkahelyén is. Néha szűk farmert visel mintás inggel, máskor magas sarkút csinos ruhával, attól függően, hogy éppen mihez van kedve. Joanna elmondta, hogy ugyan már négy éve dolgozik a Ustreamnél (ami soknak számít, hiszen az Egyesült Államokban az emberek átlagosan 2-3 évente máshol kezdenek dolgozni), de még sosem fordult meg a fejében, hogy munkahelyet váltson, mivel a Ustreamen belül is van lehetőség a mozgásra. A közösségi médiáért felelős munkatársként kezdte, nemrég viszont médiamenedzser lett, ami egy teljesen más munkakör, új feladatokkal, új emberekkel, új kihívásokkal jár, így nincs szüksége arra, hogy más, izgalmasabb munka után nézzen. A budapesti és a tokiói irodával való folyamatos kapcsolattartás – az időeltolódás miatt – korai kelést igényel, de így legalább a délutánok és az esték szabadabbak.


A Ustream recepciója

Az első 1-2 év persze neki is nehéz volt, mint általában mindenkinek, aki kezdő egy startupnál. Ezek az évek több munkával, éjszakázással és kevesebb magánélettel járnak, viszont a Ustream figyel arra, hogy az irodai élet mellett ki tudj alakítani egy sajátot is. Mindenben megpróbál maximálisan rugalmas lenni: például ha éppen messze laksz, és otthonról akarsz dolgozni, akkor akár arra is lehetőséged van. Victoria a beszélgetés közben elmondta, hogy ha munkaidőben szeretnének egy kis pihenőt vagy felfrissülést, akkor felsétálnak a tetőteraszra, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a napfényes városra, vagy egyszerűen csak beülnek a dolgozók rendelkezésére álló két masszírozószék egyikébe, és a legendás irodai kilátás felé fordulva relaxálnak negyedórát. Az irodában mindenki barátságos, kedves, az ott dolgozók gyakran mennek el közösen szórakozni – sőt vannak szervezett team buildingek is (bowlingozás, borkóstolás), ezek nagyban hozzájárulnak a jó hangulathoz és a csapatszellemhez.

Inspiráló volt látni, hogy Victoria és Joanna is rajonganak a munkahelyükért, a környezetért és az emberekért, akikkel együtt dolgozhatnak. Olyan lelkesen meséltek a Ustreamről, hogy a beszélgetés végére azt éreztem: én is itt szeretnék dolgozni. Meg is kérdeztem, hogy ugyan igen csekély technikai tudással rendelkezem, de lenne-e esélyem csatlakozni a Ustream csapatához. A válasz az volt, hogy abszolút. Az, hogy valakinek tökéletesen jártasnak kell lennie a technika világában ahhoz, hogy egy olyan cégnél dolgozzon, mint a Ustream, nem igaz. „A lényeg nem ezen van, hanem az elszántságon, a nyitottságon és a határozottságon”– mosolygott Joanna.

Ha nagyobb felbontásban szeretnéd megnézdni a Happy Hétfő képeit, kattints ide!