Klassz Kedd, a magyar startup világ San Franciscó-i irodái

2013. október 22.
Utazó tudósítónk, Szakonyi Noémi Veronika második napja következik a magyar startup világ San Franciscó-i irodáiból, természetesen női szemmel bemutatva. Tekints be a Prezi régi irodájának utolsó napjaiba és ismerkedj meg egy energikus, klassz nővel, aki nem más, mint a Prezi termékigazgatója.

Klassz Kedd

San Francisco keskeny, meredek, mégis rendkívül barátságos kis utcáin sétáltam le kedd reggel, hogy megtaláljam a Prezi amerikai irodáját. A szokatlanul tiszta, tengerkék égről nagyon nehezen tudtam levenni a szemem. Igazából csak akkor, amikor arra lettem figyelmes, hogy egy maroknyi olasz szakács tésztagyúrás közben, nevetve integet nekem az egyik étterem üvegfala mögül. Elpirultam, mosolyogva visszaintegettem, és mire átértem a zebra túloldalára, már ott is voltam a Prezi irodája előtt. Az iroda nagyon jó környéken van, az üzleti negyed hatalmas üvegépületei ágaskodnak az egyik oldalon, a másik irányból pedig be-beszöknek az olasz és a kínai negyed hívogató illatai és a kis kávézókból odaszűrődő önfeledt beszélgetések visszhangja.

Éppen jókor érkeztem, mert a Prezinek ez volt az utolsó napja ebben az irodában, így lehetőségem nyílt látni ezt is – mondjuk sajnos csak dobozolva – és az újat is, amiről majd egy másik bejegyzésben írok. Az iroda fiatalos, modern és színes. Az itt dolgozók, ha kedvük tartja, és megunták az íróasztal mögötti munkát, csak lehuppannak egy babzsákra vagy valamelyik kényelmes kanapéra, hogy ott folytathassák a kreatív munkát. A dress code sem olyan, mint a keleti part nagyvárosaiban (Washington DC, New York), ahol mindenki elegánsan, kosztümben vagy kisruha-kardigán szettben megy dolgozni. A Preziben mindenki azt hord, amit éppen szeretne, a lényeg, hogy jól érezze magát benne. Láttam maxiruhát farmerdzsekivel, shortot pólóval, szűk farmert inggel, de volt olyan is, aki a reggeli edzésről érkezve melegítőben és baseballsapkában, kimelegedve látott hozzá a munkához. Mire végigsétáltam az összes helyiségben, Amanda Richardson, a Prezi termékigazgatója kilépett irodája ajtaján, és vagány, kék színű bőrkabátjában elindult felém.


A Prezi régi irodájának környéke

Amikor egy cég termékigazgatóját keresik, többnyire azt várják, hogy férfi lesz az illető, ezért sok embernek meglepetést okoz a csinos és sugárzó Amanda, aki mesterdiplomáját a Stanfordon szerezte. Nem sokkal ezelőtt még egy másik hasonló típusú cégnél dolgozott, de mivel már régóta Prezi-felhasználó, és nagyon szereti a programot, ezért úgy döntött, hogy munkát vált, és a Prezi csapatához csatlakozik. Ahogy a korábbi bejegyzésben már említettem (LINK), az Egyesült Államokban a munkahely-változtatás 2-3 évenként esedékes. Ehhez kapcsolódóan Amanda titokban elmesélte, hogy az édesanyja programozó, és bár már a nyugdíjas korosztályhoz tartozik, ő is néhány hónapja váltott munkahelyet.

Beszélgettünk egy kicsit a Prezi irodájában, de a költözködés miatt végül egy hangulatos kávézóban kötöttünk ki. Amanda sokat mesélt arról, hogy egy startup cég termékigazgatójaként tényleg rengeteget kell dolgozni, mindig lépést kell tartani a legújabb fejlesztésekkel, és gyakran még otthon, esténként is a gép előtt kell ülnie. Ez a folyamatos pörgés viszont nagyon nehézzé teszi, hogy a magánéletét elkülönítse a munkájától. Ő azonban szerencsésnek tartja magát, hiszen igazi partnerre talált a férjében, aki imád főzni, és mindenféle finomsággal várja őt esténként. Ők ketten így létre tudtak hozni egyfajta egyensúlyt, harmóniát a munka világa és az otthon között. Na és persze a Prezibe is be lehet csempészni egy kis otthont. Amanda például gyakran viszi be imádott kutyáját, aki remekül érzi magát – főleg ebédidőben, amikor hosszú sorokban érkeznek a finom maradékok a tálkájába. A Prezi rugalmasságának köszönhetően az is gyakran előfordul, hogy Amanda délutánonként az irodából megy futni (ami megint nagyon gyakori a nagyvárosokban, hiszen szinte egész nap futó embereket lehet látni még a legforgalmasabb negyedekben is), amitől nemcsak felfrissül, hanem új energiákkal feltöltődve ül vissza az íróasztal mögé.

Amanda arról is beszélt, hogy egyre több nő dolgozik a Prezinél és más startupoknál, amire az alapítók nagy hangsúlyt fektetnek, hiszen mindenhol igény van a női gondolkodásmódra és kreativitásra. Ő maga is bátorítja a munkát, lehetőségeket kereső nőket, hogy merjenek arról álmodni, hogy egy ilyen helyen dolgoznak, mert nem lehetetlen, „csak jelen kell lenni, és fel kell tartani a kezünket”.

Ez a látásmód és küldetéstudat nemcsak a három nagy magyar startup (Prezi, Ustream, LogMeIn) legfontosabb üzenete, hanem a közösen létrehozott, fiatal tehetségeket támogató Bridge Budapesté is. Ahhoz, hogy nőként is meg tudjuk valósítani az álmainkat, és merjünk nyitni a startupok világa felé, Amanda a videóban elhangzó tanácsai iránymutatásnak is kiválók…

Ha nagyobb felbontásban szeretnéd megnézdni a Klassz Kedd képeit, kattints ide!