Járj biztos talajon dolgozó anyukaként is

2013. november 13.
Ha teljes gőzzel pörögsz reggeltől estig, hogy nagy nehezen egyensúlyban tartsd a gyermeknevelést és a karriered, érdemes megfogadnod néhány tanácsot.

Cél az eredményesség! Mit tehetsz a gyermekeidért, ami a legfontosabb, a legkézzelfoghatóbb, és aminek a legnagyobb hatása lesz? Nehéz kérdés. Mielőtt örömöt akarsz szerezni nekik, tedd fel magadnak a kérdést, hogy egyáltalán értékelik-e majd. Ha a válasz talán, nos… ne fecséreld rá az energiáid.

Tudd, mi a fontos a gyerekeknek! Ha óriási stressz nyomja is a vállad, sose feledkezz el azokról a dolgokról, amelyek fontosak a lurkóidnak! Ez lehet egy iskolai kirándulás, de valami lényegesebb is, például iskolatársaik piszkálódása vagy az első szerelmi csalódás. Fontos, hogy képben maradj az életüket illetően, akármennyi olvasatlan e-mailed is legyen.

Ne ostorozd magad! A bűntudatot magadnak gerjeszted. Az egyetlen, ami számít, az a kapcsolat, amit a gyermekeiddel ápolsz, és ha ebben nincs kivetnivaló, semmi más nem számít. Mindig lesznek olyan mintaanyukák, akik gond nélkül zsonglőrködnek az életben: jobban jársz, ha nem hasonlítgatod magad hozzájuk.

Összpontosíts! Akárcsak a munkádban a lényeges dolgokra fókuszálj, ne az általad hibának vélt apróságokon akadj fenn! Hidd el, senki sem tökéletes! Ha boldogok a gyerekeid és erős a kapcsolatotok, senkit sem érdekel, ha ma nem kaptak főtt ételt vacsorára.

Naptárra fel! Építsd be az iskolai eseményeket a határidőnaplódba (anyák napi műsor, szavalóverseny), és kezeld őket úgy, mint a legfontosabb üzleti tárgyalásaidat!

Biztos kell a biztosítás?Amíg féltve őrzött magas sarkúid nem tűnnek el a bőröndöddel együtt, vagy nem égeted hamuvá a hálószobád bekapcsolva felejtett hajvasalóddal, a biztosítás pénzpazarlásnak tűnhet. Rövid útbaigazításunk segít elsajátítani az alapokat.

Ne kockáztass! Ne költs olyan biztosításra, amely nélkül boldogan megvagy. Vedd számba, mely területek számítanak igazán az életedben (például az egészséged megőrzése), és fektess azokra hangsúlyt. Bizonyára számodra is a gyerekek az elsők, így érdemes biztonságban tudnod őket. A tanuló-balesetbiztosításra például minden bölcsődébe, óvodába, vagy iskolába járó gyermek jogosult. Sérülések esetén a biztosító különböző összegekkel támogatja gyermekeid gyógyulását.

Biztosítsd be magad! Tuti, hogy nem vezetnél egy 10 milliós autót biztosítás nélkül, szóval érdemes a munkádra is így gondolnod. Biztosítsd be magad arra az esetre, ha elveszítenéd az állásod! Érdemes elgondolkodnod a jövedelemkiesés-biztosításon, amely akkor vehető igénybe, ha önhibádon kívül munkanélkülivé válsz. A biztosító ekkor az elmúlt három havi béredet átlagolja, és annak 70%-át fizeti ki neked havonta. Ez azonban nyolc hónapnál nem tarthat tovább, szóval érdemes folyamatosan új munka után kutatnod.

Oszd el a pénzed! Ha évente csak egy bizonyos összeget tudsz biztosításra áldozni, jobb, ha mindent bebiztosítasz kicsit. Így semmi sem marad teljesen védtelenül. Fontos például a lakásbiztosításra áldozni, hiszen betörés, természeti kár vagy csőtörés esetén is megvédi otthonod. Ha pedig nagyobb utazásra készülsz, mindig köss utasbiztosítást.

Tájékozódj! Egészségbiztosítás megkötése előtt mindenképp informálódj a lehetőségekről, például a www.oep.hu weboldalon. Itt részletes leírást találhatsz arról, jogosult vagy-e a biztosításra, illetve, hogy milyen ellátásokban részesülhetsz. Minden biztosítás esetén érdemes tájékozódnod az ajánlatokról, hogy a lehető legmegfelelőbbet válaszd. Okos döntés lehet egy vállaltnál intézned mindezt, hiszen így számos kedvezményre tehetsz szert.