Barátság irodai extrákkal

2014. február 04.
Munkahelyi barátságaink legalább annyira motiválhatnak a munkában, mint például a fizetésemelés. De létezik-e valódi barátág az irodában, és milyen buktatói vannak?

Egy évig szinte biztosan nem váltana, akinek legalább egy barátja van a munkahelyén, amíg a magányosabb irodai farkasoknak csak a harmada kötődik ennyire – derült ki nemrég egy amerikai kutatásból. Meglepő? Aligha. Egy hű szövetséges valódi menedéket, motivációt és örömforrást jelenthet a stresszes munkakörnyezetben.

Munkát a barátsággal keverni olykor mégis kockázatos vállalkozás – ezt azóta biztosan tudjuk, amióta fő bizalmasa és egyben kolléganője hathatós közbenjárásával derült fény Monica Lewinsky afférjára az amerikai elnökkel. Bár az óceánnak ezen a felén is érdemes megválogatni, kivel osztjuk meg a titkainkat, egy biztos: az informális kapcsolatépítés az irodai élet sava-borsa.

Egy munkahelyre kalibrált szövetség lett Eszteréké is – amelyet végül egy leépítés szakított szét egyik napról a másikra. A gazdasági válság utolérte a reklámügynökséget, ahol dolgoztak, és a két barátnő közül csak Eszter maradhatott a cégnél. „Már ez a változás is éppen elég terhet tett a kapcsolatunkra, ráadásul kiderült, pont a barátnőm pozícióját, ügyfeleit öröklöm meg” – mesélte Eszter, akit a barátnője választás elé állította: vagy a barátság, vagy az új munkakör. „Nem akarok álszent lenni, elárulom, a barátnőm munkaköre is nagyon vonzó volt. Úgy döntöttem, maradok. Közben pedig reméltem, hogy idővel a barátnőm megbékél. Sajnos nem így történt, egyik napról a másikra megszakította velem a kapcsolatot.”

Legyen bármilyen prózai, az irodai falain belül sem mások a vonzás törvényei, mint bárhol máshol, így leggyakrabban az azonos élethelyzet hoz össze két embert. A kérdés csak az, hogy idővel mennyire mélyül el egy ilyen ismeretség. Meskó Norbert evolúciós pszichológus szerint a válasz a kölcsönösségben rejlik. „A szoros barátságok nagyon hasonlóak a rokoni kapcsolatokhoz a másiknak nyújtott támogatás kölcsönössége szempontjából: nincs szigorú elszámolás, mert maga a kapcsolat fenntartása a lényeg, a segítség csak eszköz ehhez. Egy felszínesebb munkahelyi barátságnál azonban a barátoknak nyújtott támogatás többnyire csak kölcsönösségi alapon működik” – világít rá a barátságok különböző szintjeire a szakember.

A cikk folytatódik, olvasd tovább a Marie Claire 2013. novemberi lapszámában.