-
Válasszuk a helyit!
A felkapott superfoodok és vegán ételek között számtalan egzotikus élelmiszerrel találkozhatunk, amelyek gyakorlatilag körbeutazzák a Földet mielőtt a tányérunkon landolnának – az egészségtelen tartósítási módszerekről nem is szólva. Válasszuk helyettük inkább a helyi termelőket és terményeiket, így nemcsak ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük, de tisztában leszünk az elfogyasztott ételünk eredetével és útjával is.
-
Együnk szezonálisan!
Amíg eleink az általuk megtermelt zöldségektől és gyümölcsöktől függtek, teljesen természetes volt, hogy épp azt fogyasztották, ami szezonálisan termett. A legtöbb vitamin és tápanyag ezekben az ételekben van, nem mellesleg a helyi termelőket is támogathatjuk a vásárlásunkkal. Kora tavasztól az első fagyokig végigehetjük a piacok, kofák kínálatát, ha pedig igazán bátrak és elkötelezettek vagyunk, egyre több közösségi kert nyílik a nagyvárosokban is, csatlakozzunk valamelyikhez – a magunknak megtermelt ételnél nincs varázslatosabb!
-
Étkezzünk egészségesen!
Ha az első két pontot követjük, nagy valószínűséggel minimálisra tudjuk csökkenteni a kész- és félkész ételek, feldolgozott élelmiszerek arányát a táplálkozásunkban – és egyre több helyen tudunk már csomagolásmentesen is konyhai alapanyagokhoz jutni. Ez ugyan lehet, hogy több tervezést és előkészítést igényel, de az egészségünk – és persze a környezet – megóvása megér ennyit.
-
Főzzünk otthon!
Ha betartjuk az előző pontokat, a piacról és a csomagolásmentes boltból hazavándorolt árut el is kell készíteni. Ezzel nemcsak pénzt spórolhatunk meg, de az énidő és a self love fogalmát is új szintre emelhetjük. Munkanapokon a kollégáinkkal felváltva is főzhetünk, így még kényelmesebb, változatosabb és izgalmasabb lesz az ebédkínálat.
-
Ne pazaroljunk!
Csak annyit vásároljunk meg, amennyit ténylegesen el is fogyasztunk. Ami nem fogy el, vigyük be a kollégáknak, dolgozzuk fel, rakjuk a mélyhűtőbe. A maradékok utóéletének egyik kiváló alternatívája a fermentálás és a befőzés – így nemcsak megmentjük a maradékot, de újabb egészséges, valódi ételekhez is juthatunk például a téli napokon. Előnye még az általunk eltett üvegeknek, hogy pontosan tudjuk azt is, mi van bennük.
-
Fedezzünk fel új ízeket!
Ismerkedjünk meg az elfeledett zöldségekkel és gyümölcsökkel, a csak erre a régióra jellemző fűszerekkel, elkészítési módokkal! A jól bevált rizs, krumpli és quinoa szentháromsága helyett válasszunk gyakrabban csicsókát, hajdinát, kölest, banán helyett pedig almát és körtét.
-
Tartsunk húsmentes napot!
Nem mindenki szeretne lemondani a húsról – de a heti egy húsmentes nap talán még a legnagyobb húsfanatikusoknak is betartható. Ezzel nemcsak az emésztésünk dolgát könnyítjük meg egy kicsit, de hozzájárulunk a Föld vízkészletének megőrzéséhez is.
5 vegán recept – ha már nem tudod, mit főzz a veganuár alatt
A veganuary (azaz vegán január) kihívás egyre több embert vonz, aki viszont nem jártas a növényi alapú étkezésben, könnyen kifogyhat az ötletekből. Íme 5 szuper és egyszerű Marie Claire-recept, hogy újra lendületet nyerj a veganizálás havában:-
Gondolkodjunk, mielőtt vásárolunk!
Alaposan gondoljuk végig, mielőtt megveszünk valamit – pláne, ha élvezeti, egyszer használatos termékről van szó. A legtöbbször a vásárlásainkkal csak egy pici boldogságot szeretnénk csempészni a stresszes, túlhajszolt mindennapjainkba – de mennyivel nagyobb boldogság ennél az érzés, hogy ma sem hagytuk cserben a Földet és a jövőnket! Sportoljunk, meditáljunk, találjunk más boldogságforrásokat, ne a vásárlás legyen az egyetlen megoldás a szívünk bánatára.
-
Legyünk türelmesek!
Ne akarjunk mindenen azonnal változtatni, mert akkor gyorsan kudarcba fulladhat a háztartásunk zöldítése. Osszuk be inkább, hogy mikor mit szeretnénk kipróbálni, először jöjjenek a könnyebb változtatások, aztán ha már biztonságosan érezzük magunkat, jöhet egy radikálisabb lépés is. A sikerélmény, a baráti „összekacsintások”, közös vállalások még ösztönzőbbek lehetnek.
-
Osszuk meg a tudást!
Az erőszakos térítés hosszú távon nem járható út – a példamutató életvitel, a szelíd rávezetés sokkal célravezetőbb. Adjunk tanácsot, menjünk el a barátainkkal vásárolni, mutassuk meg, hogy mi hogyan csináljuk, osszuk meg az általunk értékesnek tartott cikkeket a témában – de mindezt csak akkor, ha a másik fél is nyitott rá.
Fotó: Getty Images